Hlavní obsah

V Naardenu se rozhoduje o muzeu Komenského

Novinky, Jaroslav Zbožínek, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/NAARDEN

Radní nizozemského města Naardenu mají definitivně rozhodnout o osudu návrhu na snížení dotace tamnímu Muzeu J.A. Komenského na polovinu a její úplné zrušení po uplynutí jednoho roku.

Foto: Jana Matějíková

Jednání zastupitelů.

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář Právu včera řekl, že pokud by dotace muzeu byly skutečně zrušeny, zahájila by ČR s nizozemskou vládou jednání s cílem nalézt řešení, které by zajistilo další chod muzea.

Česká strana by se snažila povýšit celou věc na záležitost mezi vládami s tím, že by se na financování činnosti instituce měla podílet jak ČR, tak Nizozemsko. "Rádi bychom, aby muzeum fungovalo," zdůraznil Kolář a vyjádřil názor, že jeho zachování je i v zájmu nizozemské strany, také kvůli turistickému ruchu.

Maximální zájem na udržení muzea potvrdil také ministr kultury Pavel Dostál. "S premiérem Špidlou jsme se domluvili, že bychom ze státního rozpočtu z peněz ministerstva kultury uvolnili 80 tisíc eur (v přepočtu asi 2,6 mil. Kč), což je částka nutná na roční provoz muzea. Nyní je důležité, aby ministerstvo zahraničí udělalo s naardenskou stranou smlouvu o jeho dalším provozu. Není to tedy otázka peněz, ale otázka jednání," shrnul Dostál pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám