Hlavní obsah

V Classic Prague Awards mohou uspět Česká filharmonie i Čechomor

ČTK, Novinky

Cenu klasické hudby Classic Prague Awards 2018 mohou získat za orchestrální výkon Česká filharmonie i Čechomor za projekt s dechovým orchestrem Kumpánovi muzikanti. Slavnostní vyhlášení vítězů v nominačních i soutěžních kategoriích se uskuteční 19. ledna 2019 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká filharmonie má šanci získat prestižní cenu.

Článek

Ze zveřejněných nominací vyplývá, že uspět mohou známí umělci, přední hudební tělesa, mladé talenty i experimentátoři napříč žánrovým spektrem.

„Ve třetím ročníku Classic Prague Awards se sešel ojedinělý výběr umělců, který reflektuje evoluci v oblasti české klasické hudby. Jako tradičně se s odbornou porotou snažíme co nejkomplexněji sledovat dění v průběhu celého roku a z přihlášených následně vybrat to opravdu nejzajímavější,“ uvedl ředitel soutěže Jiří Besser.

O nominovaných i vítězích ve všech kategoriích rozhodují odborné vedlejší poroty v čele s hlavní porotou osobností klasické hudby. Tvoří ji sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, houslový virtuóz Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup.

Už na konci listopadu oznámili, že cenu za celoživotní přínos obdrží operní pěvkyně Soňa Červená a sbormistr Josef Pančík. Porota také sdělila, že cenu v kategorii talent roku mohou získat houslistka Olga Šroubková, klavírista Lukáš Klánský nebo houslista Milan Al-Ashhab.

Foto: Dvořákova Praha

Lukáš Klánský zahraje na Dvořákově Praze s Bomsori Kim.

Na Classic Prague Awards 2018 byli v kategorii sólistický výkon nominováni Milan Al-Ashhab (housle), Markéta Cukrová (mezzosoprán) a Jiří Vodička (housle), za komorní výkon Bennewitzovo kvarteto, trio Jaroslav Březina, Sylva Čmugrová a Martin Kasík a Klavírní kvarteto Josefa Suka, za orchestrální výkon pak Česká filharmonie, Ensemble Inégal a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

Nahrávkou roku se může stát Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertantní symfonie (Baborák Ensemble), Bohuslav Martinů: Madrigaly (Martinů Voices) nebo František Xaver Richter: Te Deum (Czech Ensemble Baroque).

V kategorii vokální výkon porota nominovala Ensemble Inégal, Kühnův dětský sbor a Pražský filharmonický sbor Praha. Držitelem ceny za soudobou kompozici se stane Aleš Březina, Kryštof Mařatka nebo Lukáš Sommer.

Nominaci za crossover projekt získali Čechomor a dechový orchestr Kumpánovi muzikanti (CD Nadechnutí), Floex + Tom Hodge a SOČR (CD A Portrait Of John Doe) a Katta (Projekt Vox Organi - varhanní autorský recitál).

Galavečer s podtitulem Svátek české klasiky se odvysílá v živém přenosu České televize na stanici ČT Art. Vystoupí na něm Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Petra Vronského, houslista Jan Mráček a čtveřice talentovaných dětských hudebníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám