Hlavní obsah

V Brně bude festival seriálů, město na to dá tři milióny

V Brně se příští rok uskuteční první ročník festivalu seriálů nazvaný Serial Killer: Best TV Fest Brno. Město ho podpoří třemi milióny korun. Festival Brno zviditelní, řekl novinářům primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl

Seriál Pustina. Zuzana Stivínová v hlavní roli.

Článek

Podle Hollana město podporou reaguje na to, že se přesouvá hlavní pozornost z klasického filmu k seriálům. Festival nabídne seriály a minisérie i prostor pro setkávání tvůrců a herců. Předpokládaný rozpočet prvního ročníku má být 12 miliónů korun. Kromě města se budou na financování podílet evropské fondy, soukromé i veřejné zdroje, Fond kinematografie nebo Asociace producentů v audiovizi. V čele festivalu stojí proděkanka FAMU a nezávislá producentka Kamila Zlatušková. Podporu akci schválila městská rada.

Podle města se festival jako jediný v republice zaměří na seriálovou tvorbu. „Ve středoevropském prostoru chybí místo, kde by mezi sebou soutěžily seriály a minisérie a kde by se potkávali tvůrci. Vzhledem k tomu, jak Brno přistupuje k podpoře filmového a kreativního průmyslu, rozhodli jsme se tento počin podpořit,“ uvedl Hollan.

Akce by měla být v květnu a konat se bude v institucích v centru města, jako jsou kino Scala, Kabinet múz nebo JAMU, ale i na Moravském náměstí, Jakubském náměstí a na dalších místech. Podle města se Brno stane díky festivalu atraktivnějším v tuzemsku i zahraničí. Pořadatelé odhadují, že by akci mohlo navštívit 12 000 až 15 000 lidí.

Na přehlídce se budou podílet Česká televize, televize HBO, profesní organizace sdružující české autory, režiséry a producenty, pražská FAMU, brněnská JAMU, ale i Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. V jednání je i spolupráce s televizí Amazon a Netflix, zástupci evropských vysílatelů a internetových televizí a s filmovými školami.

Reklama

Výběr článků

Načítám