Hlavní obsah

V Británii vyšel poslední Terry Pratchett

Novinky, Stanislav Dvořák

Poslední kniha slavného autora fantasy Terryho Pratchetta vyšla v angličtině v noci na čtvrtek, zhruba šest měsíců po jeho smrti.

Článek

Jednačtyřicátý příběh ze série Zeměplochy nazvaný Shepherd's Crown se prodával už od půlnoci, a řada fanoušků v Londýně, Oxfordu či v australském Perthu skutečně nelenila a vydala se v noci do obchodů.

Mnozí to navíc vnímali velmi emotivně, jedno australské knihkupectví vydávalo zdarma kapesníčky, protože čekalo, že fandové budou plakat. Spisovatel zemřel letos v březnu, bylo mu 66 let a už dlouho trpěl Alzheimerovou chorobou.

Jeho humoristická fantasy si postupně vytvořila velkou základnu mimořádně věrných fanoušků, kteří hltali vše, co napsal. I v Česku je Zeměplocha téměř stejně populární jako v anglicky mluvících zemích.

Spisovatelův kamarád Rob Wilkins v noci předčítal ukázky v obchodě na Piccadilly. „Bylo těžké tu knihu dokončit, protože Terryho zdraví se poslední rok dost zhoršovalo, ale psaní ho pořád bavilo,” řekl BBC. Knihu podle něj dokončil asi z devadesáti procent, než mu nemoc znemožnila psaní. „Už to nemohl tak vyšperkovat, jak by chtěl. A měl pár nápadů, jak pokračovat, ale už nedostal příležitost.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám