Hlavní obsah

Už se nechcem nikdy vracet, vzkázala ze Staromáku komunistům skupina Lucie

Právo, Jaroslav Špulák
Praha
Aktualizováno

Happening Nikagda nězabuděm/Jde se volit vyvrcholil na pražském Staroměstském náměstí v pondělí kolem jednadvacáté hodiny vystoupením skupiny Lucie. Jejímu koncertu přihlíželo asi osmnáct tisíc diváků.

Umělci v Praze uspořádali koncert proti komunismuVideo: Novinky

 
Článek

„Už se nechcem nikdy vracet, kde nám bylo mizerně,“ zahájila svůj hodinový set nejslavnější česká kapela posledních let. Byla to zjevná reakce na filozofii akce, jež měla upozornit na sílící vliv komunistů v zemi a poslat mladé lidi k volbám.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapela Lucie a Lenka Dusilová během vystoupení na Staroměstském náměstí.

Následovaly další hity z bohatého repertoáru Lucie, která si k některým pozvala hosty, mezi nimiž byli například Lenka Dusilová či Milan Cais a Mardoša ze skupiny Tata Bojs.

„Na tomhle koncertě jsem proto, že tu hrajeme s kapelou Lucie, se kterou chceme lidem říct, aby šli všichni volit. Já sám ale ještě nevím, koho budu volit,“ řekl Novinkám.cz před vystoupením kytarista Robert Kodym.

Jeho spoluhráč z Lucie, zpěvák a bubeník David Koller, byl organizačním motorem celé akce. „Jsme občanská iniciativa, spojení lidí, kterým není lhostejný stav věcí kolem nás,“ vysvětlil Koller. „Apatie a rozčarování jsou velké, ale s nimi to moc nikam nepovede,“ dodal.

Promluvily osobnosti

Akce Nikagda nězabuděm/Jde se volit chtěla přimět mladé lidi, aby se v co nejvyšším počtu zúčastnili nadcházejících předčasných voleb.

„Tenhle koncert neříká, koho máme volit. Upozorňuje ale jednoznačně, koho nevolit. Mám na mysli komunisty, bývalé komunisty a agenty Státní bezpečnosti. Jde mi o to, aby se k moci nedostávali lidé, kteří za minulého režimu selhali,“ vysvětlil Novinkám.cz svou přítomnost na akci Michael Kocáb.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Pavlíček z Pražského výběru.

Jeho skupina Pražský výběr byla jednou z těch, které se na zaplněném Staroměstském náměstí představily.

Foto: Petr Horník, Právo

Ewa Farná na koncertě Nikagdá nězabuděm

Marie Rottrová sice na poslední chvíli svou účast ze zdravotních důvodů odřekla, vystoupili ale i Chinaski, Jaroslav Smejkal, Vladimir 518 s Idiot Bandem, Sabina Křováková a další. Na pódiu promluvili také například Ewa Farna, Jan Kraus, Karel Janeček, Petr Placák, Bára Štěpánová či Bára Hrzánová.

Foto: Petr Horník, Právo

K akci se připojil i herec a moderátor Jan Kraus

Režisér Juraj Herz řekl: „Můj otec mi vždycky říkal, ať nevstupuju do žádné strany. Proto jsem nikdy do žádné nevstoupil. Nevím ještě, koho budu volit, ale musí to být strana, která není komunistická a nechce spolupracovat s komunisty.“

Reklama

Výběr článků

Načítám