Hlavní obsah

Už nikdy dalšího Pottera, říká Rowlingová

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zdá se, že se naše dobrodružství s Harrym, Hermionou a Ronem chýlí ke konci,” řekla minulý víkend britská spisovatelka J. K. Rowlingová. „Ano, Prokleté dítě bude poslední.”

Foto: ČTK

J. K. Rowlingová u svého řemesla zůstane.

Článek

Pro fanoušky příběhů mladého čaroděje to přitom byl mimořádně vzrušující víkend. V sobotu měla v londýnském divadle Palace Theatre premiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě, které se následně dostalo velice vřelého přijetí jak od diváků, tak kritiky. První série 175 tisíc vstupenek na ni se loni vyprodala během osmi hodin, ale jak uvedla agentura DPA, pořadatelé ve čtvrtek 4. srpna nabídnou na dvoudílné pětihodinové představení do prodeje dalších 250 tisíc vstupenek.

V sobotu o půlnoci pak odstartovala knihkupectví v Británii, USA i Kanadě prodej knihy Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě).

Zájem o ni je obrovský, před prodejnami se tísnily stovky až tisíce nadšenců. Od první chvíle bylo evidentní, že pokud jde o prodeje, padnou nové rekordy. V Česku získalo práva k vydání nakladatelství Albatros, které hodlá český překlad knihy vydat na podzim.

Obě uvedené události mohly být pro fanoušky nadějí na lepší příští, zvláště daří-li se čarodějnickým příběhům na všech frontách. Rowlingová je ale neoblomná a na premiéře hry znovu prohlásila, že o Potterovi už psát nebude. „V Prokletém dítěti se Harry vydal na nezvyklou cestu a myslím si, že se dostal na její konec. Je tu už nová generace, ale já jsem nadšená z toho, jak krásně to všechno vyšlo. Zároveň vím, že Harryho příběh je u konce.“

Pokud jde o samotnou autorku, s řemeslem se nehodlá rozloučit. Mimo jiné se chystá psát další detektivní příběhy. Letos v listopadu míří na stříbrné plátno snímek Fantastická zvířata a kde je najít, jenž je natočený podle stejnojmenné knihy Rowlingové.

Děj se odehrává v New Yorku v roce 1926, a přestože vychází z potterovských příběhů, přivádí na scénu nové postavy i nové zápletky. Česká premiéra filmu je naplánována na 17. listopad, americká a britská o den později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám