Hlavní obsah

Ustenda kerel mariben jekhbareder

Novinky, Jiří P. Kříž
ÚSTÍ NAD LABEM

Aby se gadžové hned nečílili, že se Novinky mění v romské noviny, vězte, že ten titulek má také český význam - V Ústí se pere šéf. Herci ústeckého Činoherního studia, úplně zničeného srpnovou povodní, se stali kočovnou divadelní společností. Měsíčně jsou na více než dvaceti zájezdech. Přesto stačili přivést na svět i premiéru.

Článek

V režii jedné z hereckých opor souboru Leoše Nohy hrají ústečtí Bareder Papežis, což přeloženo z romštiny znamená Šéf Papežů. Když jsem se u četných romských návštěvníků představení minulou neděli pídil, jak se řekne "v Ústí bojuje šéf Papežů", nevěděl to vlastně skoro nikdo. Ale všichni se shodli v jednom: Romština nezná slovo "bojovat".

Naučit se žít spolu

Nenápadně se na severu Čech zrodil projekt, jehož význam oceníme možná dodatečně. O tom regionu platí, co říká šéf činohéráků Jaroslav Achab Haidler: "Žili tady odvěků vedle sebe celkem v pokoji Češi, Němci, Židi... Až do dvacátého století. V něm nejprve Němci vyhnali Čechy. Pak vyexpedovali Židy do plynu. Po válce Češi oplatili křivdy Němcům. Do té pustiny přišli nejprve zlatokopové, pak vnitrozemci, Cikáni, no a musí se naučit žít jako kdysi - všichni pospolu - kulturně."

Divadlo se hraje v Setuze

Šéf Papežů se začal rodit už o prázdninách. S herci Činoherního studia od samého začátku čte, učí se text nazpaměť, dře a hraje skupina romských neherců. Zkoušelo se nejprve v přírodě, v Tisovských skalách. Petra Kocmanová, Jan Lepšík a další se starali mezi vyklízením bahna ze sklepů a z hlediště divadla. Dnes se hraje v divadelním sálku jindy nenáviděné chemičky - v Setuze, občas v Národním domě, chystají se první zájezdy.

Rvačky, drogy, sex a vraždy

Taková malá, tvrdá West Side Story je Bareder Papežis inspirovaná četbou americké literatury a životem v Ústí nad Labem. Dvě znepřátelené party, které nenapraví ani láska, už ale nejsou novodobým příběhem Romea a Julie, nýbrž zoufalými výkřiky mladých lidí na cestě do pekel odlidšťující se, globalizující se, lhostejné společnosti bez citu a bez perspektivy. Drogy, rvačky, sex, vraždy. Apelativní, až z toho mrazí.

Inspirováno New Yorkem a Ústím

Neherci si v Ústí na jeviště docela přivykají. Tím šéfem Papežů je ovšem herec Jiří Černý a Karel Kulena řečený Carlos, kluk z Matiční ulice a s osudem, který už by vydal na román (hraje Čórku), se trochu diví, jak může teda té jejich partě dělat šéfa někdo, kdo není černý... Pak ale uznává, že když je Černý, stačí to. Výborní jsou Michal Harvan, Martin Bajger, ostřílené hvězdy z kapely Romano Jasnica, Martin Čonka, Michal Charchoň, Jaroslav Šamko a další. Hraje se pěkně natvrdo, ale k příběhu to patří. Autoři vyšli z četby americké literatury o newyorských partách. Pak je ale napadlo, že v Ústí je to občas podobné. Ten nápad hrát o tom divadlo vydá uprostřed žvástů na metál. A pak že se nedá žít spolu!

Činoherní studio Ústí nad Labem

Činoherní studio Ústí nad Labem Leoš Noha, Jan Lepšík: Bareder Papežis/Šéf Papežů.

Režie L. Noha, scéna Zbyněk Roubal, kostýmy Andrea Králová, hudba Stanislav Urban, Patrik Charvát, Martin Bajger, Michal Harvan, texty písní Jiří Černý, produkce Petra Kocmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám