Hlavní obsah

Úspěch Pána prstenů vyvolal další žaloby na filmové studio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správci pozůstalosti britského spisovatele J.R.R. Tolkiena v pondělí podali žalobu na filmové studio, které na motivy Tolkienových románů natočilo filmovou trilogii Pán prstenů. Žaloba viní společnost New Line Cinema, že fondu The Tolkien Trust a dalším žalobcům nezaplatila podíl na šesti miliardách dolarů hrubých tržeb, jež prý filmy doposud vydělaly.

Článek

Britský charitativní fond The Tolkien Trust, který je správcem Tolkienovy pozůstalosti, se spojil s původním knižním nakladatelem Tolkienových románů nakladatelstvím HarperCollins a společně zažalovali společnost New Line Cinema u losangeleského soudu. New Line Cinema prý měla podle dříve uzavřených dohod zaplatit fondu a nakladatelství 7,5 procenta z hrubých tržeb trilogie Pán prstenů, a ačkoli filmy údajně vydělaly šest miliard dolarů (106 miliard Kč), New Line Cinema svůj závazek nedodržela.

"Společnost New Line Cinema nezaplatila žalující straně ani haléř ze svého podílu na hrubých tržbách, a to přesto, že tyto veleúspěšné filmy jí vydělaly miliardy dolarů," prohlásil Steven Maier, právník správců Tolkienovy pozůstalosti.

Nyní fond u soudu po filmovém studiu požaduje více než 150 miliónů dolarů (2,7 miliardy Kč) jako kompenzační náhradu, další nespecifikovanou částku jako trestní odškodné a příkaz soudu, dávající fondu právo zabránit New Line Cinema natočit další filmy na motivy Tolkienových děl. Takový příkaz by mohl vážně ohrozit výrobu filmu inspirovaného Tolkienovým románem Hobit, jehož dva díly by se měly v kinech objevit v letech 2010 a 2011.

Společnost New Line Cinema patří do skupiny Time Warner a u soudu již musí čelit podobné žalobě filmového producenta Saula Zaentze, jenž vlastnil autorská práva k trilogii Pán prstenů. Zaentzova společnost se také domáhá svého podílu na hrubých tržbách filmů a studio nařkla, že se snaží zatajit skutečnou výši zisku. Zaentz získal k těmto dílům práva v roce 1976 a postoupil je filmové společnosti Miramax Film Corporation. Od ní licenci později získala společnost New Line Cinema.

Reklama

Výběr článků

Načítám