Hlavní obsah

Umělci pomáhají s integrací uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napříč Českou republikou vzniká ze dne na den řada akcí, které napomáhají integraci ukrajinských uprchlíků do naší společnosti, a to jak kontaktem s ukrajinskou kulturou, tak i s konkrétními osobnostmi.

Foto: Karlín Cudlín

Cirk La Putyka trénuje spolu se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění.

Článek

Pražský soubor Cirk La Putyka a kulturní prostor Jatka78 propojí 22. března v jednorázovém představení Boom vol. 1 mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří utekli před válkou do Prahy. Dvacetičlenné skupině umožnil Cirk La Putyka dostat se do bezpečí, zajistil pro ni ubytování i možnost tréninků a spolupráce s českými umělci.

„Učíme se spolu mluvit. Učíme se spolu žít. Snažíme se porozumět si. Koukáme na sebe a spoustu věcí si jen domýšlíme. Doba nás dovedla k tomuto setkání. Buďte u toho s námi,“ tvrdí principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák ml.

Brněnské HaDivadlo pořádá 23. března Den ukrajinské kultury – Pallianytsia. Název pro ukrajinský chléb se stal symbolickým pojmenováním ukrajinské národní identity. Na přípravě večera se podílejí studenti JAMU pod vedením ukrajinského rodáka Maxe Nowotarského. Program začne již odpoledne vařením, pěveckým i tanečním workshopem i výtvarnou dílnou.

Večer se uskuteční koncert klavíristy Konstiantyna Tyshka a souboru Horbachevska septet. Ukázky z ukrajinské literatury přednesou herci HaDivadla, představena bude tvorba exilové výtvarnice Dany Kaveliny, reflektující aktuální válečnou krizi, promítnut bude film Cesta domů režiséra Narimana Alijeva, zachycující dopady ruské anexe Krymu.

Brněnské Studio Centra experimentálního divadla zve do stanu, v němž se od 21. do 23. března odehraje setkání v rámci projektu Becoming Czech, který vychází ze zkušenosti první generace migrantů žijících v České republice. Trojice umělkyň, inspirována zkušeností s migrací, se rozhodla vytvořit prostor pro sdílení myšlenek, pro odpočinek a kolektivně trávený čas. Program zahrne společné vaření, diskuse, četbu i možnost přespání ve Studiu CED.

Společné kořeny je název koncertu na podporu rodin ukrajinských uprchlíků, který pořádá 24. března Městské divadlo Brno. Hlavní hvězdou bude ukrajinská zpěvačka, herečka a skladatelka etno music Mariana Sadovska. Vystoupí i Hradišťan, Javory beat Hany a Petra Ulrychových, Vladimír Merta a řada dalších. V pražském Divadle Archa se o den později uskuteční druhý koncert z této produkce s dalšími hosty.

Pod stejným názvem přichystalo na 31. března koncert na podporu ukrajinských uprchlíků i Východočeské divadlo v Pardubicích. S herci domácího souboru na něm vystoupí hvězda ukrajinské folklorní scény Ulyana Horbachevska, ukrajinský skladatel Ostap Havrysh s dcerou, zpěvačkou MariAnnou, česká world music skupina Milánosz zpívající ukrajinský folklór, Jaroslav Hutka a další. Během všech akcí lze přispívat na konta iniciativ podporujících integraci uprchlíků.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám