Hlavní obsah

Umělci Národního divadla a Státní opery vypluli na Vltavu a zahráli veřejnosti

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětašedesát umělců Orchestru Národního divadla (ND) a Státní opery společně se sólisty předvedli svůj um v sobotu večer veřejnosti netradičně na lodi uprostřed Vltavy. Open air koncertem se Národní divadlo loučilo se sezónou a zároveň chtělo poděkovat divákům za přízeň v koronavirovém období. Sólisty ND si můžete poslechnout v reportáži.

Orchestry Národního divadla a Státní opery vypluly na Vltavu a zahrály veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Během zastávek své plavby nabídl operní repertoár první české scény. Další hudební plavba je plánovaná na sobotu 26. června. Program jednotlivých večerů se ale liší. Loď Bella Bohemia je na elektrický pohon, jeho provoz tak živou hudební produkci nebude narušovat.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

Diváci sledují koncert na Střeleckém ostrově

„Odehrajeme takovou ochutnávku z repertoáru Opery z příští sezóny,“ řekl Novinkám mluvčí ND Tomáš Staněk s tím, že první sobotní open air koncert měl pod taktovkou hudební ředitel Opery ND Jaroslav Kyzlink. Zazpívali Alžběta Poláčková, Aleš Briscein nebo Svatopluk Sem.

Audiohru pro dva připravila Činohra Národního divadla

Kultura

„Zahrajeme úryvky z nejznámějších oper skladatelů Smetany, Dvořáka, Pucciniho, Bizeta a Rossiniho a několik hudebních překvapení,“ pochlubil se sám Jaroslav Kyzlink s tím, že takové akce jsou úplně jiné než hraní v divadle. „Musíme si udělat akustickou zkoušku, je to úplně jiné, jsou to jiné podmínky.“

Foto: Novinky

Open air koncert ND na vodě

Hudebníci se na svá vystoupení velmi těší, protože kvůli koronavirovém opatření měli dlouhou pauzu. „Tato akce je takovou pozvánkou do příští sezóny, která doufejme už pojede v normálním režimu,“ říká Kyzlink.

Loď s hudebníky na palubě vyplula z blízkosti Národního divadla a na své první zastávce mezi Střeleckým ostrovem a Kampou začala s hudební produkcí ve 20:00. Po proplutí zdymadlem se vydala k druhému stanovišti – přístavišti u Rašínova nábřeží. Zde se hudebníci začali hrát ve 20:50. Posledním místem programu byla Smíchovská náplavka. Stejný scénář ale s jiným repertoárem se odehraje i příští sobotu 26. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám