Hlavní obsah

Seriál Temná hmota: Paralelní světy a hra na boha se zhmotní v novém sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2024 přináší jedno sci-fi za druhým. Po více či méně povedených titulech posledních měsíců přichází Temná hmota, seriál na motivy oceňované knihy Blakea Crouche, který je i tvůrcem scénáře. Co způsobuje tajemná temná hmota? A proč bude stát za zhlédnutí?

Upoutávka k seriálu Temná hmotaVideo: Apple TV

 
Článek

Přestože témata jako temná hmota a paralelní vesmíry nejsou na plátnech a obrazovkách žádnými nováčky, diváky i tvůrce stále lákají k bližšímu prozkoumávání. V nové adaptaci známého sci-fi románu Temná hmota, bestselleru roku 2016, sází tvůrci kromě komplexního a proměnlivého příběhu i na známé tváře a jejich výkony.

V hlavní roli se jako Jason představí Joel Edgerton, kterého můžeme znát třeba z filmu Král, seriálů Obi-Wan Kenobi či Podzemní železnice. Jeho ženu, umělkyni Daniele, ztvárnila charismatická Jennifer Connellyová (Top Gun: Maverick, Úkryt). Jejich syna, dospívajícího Charlieho, si zahrál Oakes Fegley (Můj kamarád drak).

Foto: Apple TV+

Joel Edgerton a Jennifer Connellyová v seriálu Temná hmota

Příběh sleduje otce od rodiny a profesora fyziky, který je zničehonic unesen a vržen do alternativní verze svého vlastního života. V labyrintu nejrůznějších realit se poté snaží vrátit ke své původní rodině a zachránit ji před jinými verzemi sebe samotného. Egerton i Connellyová tak oba hrají několik variant svých postav s odlišnými příběhy a charaktery.

Temná hmota se opírá o vědecké koncepty, jako je kvantová teorie a další komplikované fyzikální jevy či teze. V knize se však autor snaží tyto skutečnosti vysvětlovat co nejstručněji a nejsrozumitelněji. Podobně k tomu přistoupili i v chystané sérii. Kromě drobečků z vědy slibuje seriál napětí, temné osudy, ale i silnou romantickou zápletku.

Foto: Apple TV+

Joel Edgerton jako fyzik Jason v seriálu Temná hmota

Autor předlohy Blake Crouch, který se podílel na seriálech Městečko Pines (2015) nebo Dobré mravy (2016), je i hlavním scenáristou seriálu. Zamotaný příběh knihy převedl do devítihodinové série. Jak se mu to povedlo nebo nepovedlo, budeme moci brzy posoudit.

Devět epizod sci-fi thrilleru bude k dispozici na Apple TV+ od 8. května.

Temná hmota (Dark Matter), Apple TV+
Žánr: sci-fi thriller
Režie: Jakob Verbruggen, Roxann Dawsonová, Logan George, Celine Heldová, Alik Sakharov
Scénář: Blake Crouch
Hrají: Jennifer Connellyová, Joel Edgerton, Oakes Fegley, Alice Braga, Jimmi Simpson, Dayo Okeniyi, Amanda Brugelová a další

FOTO: Fanoušci slavili den Star Wars. Prahou prošel Darth Vader i Obi-wan Kenobi

Film

Jennifer Connellyová: Každý film je kapitolou mého života

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám