Hlavní obsah

RECENZE: Láska ve spektru 2 – Nic čistšího a krásnějšího jste už dlouho neviděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají poruchu autistického spektra, nikdy neměli partnera, a nyní to chtějí změnit. Oceňovaná reality show se vrátila s druhou řadou z USA s novými tvářemi i s hrdiny z předchozí série. Jejich hledání lásky a překračování nelehkých překážek pokračuje a je to opět dojemná podívaná.

Upoutávka na druhou sérii pořadu Láska ve spektruVideo: Netflix

 
Článek

Reality show, ve které není nutné podkopávat druhým nohy a na konci nikdo neodchází s balíkem peněz, se dnes hledá těžko. I v pořadech, kde má být hlavním motivem hledání lásky, narazí člověk často na vypočítavé soutěžící, kteří se jen snaží zviditelnit a stát se velkými influencery nebo podpořit svou značku.

Foto: Netflix

Ukázka z pořadu Láska ve spektru

Láska ve spektru je jiná. Účastníci většinou nemají s partnerskou láskou žádné zkušenosti a touží zakusit, jaké je to být milován a milovat. Všichni jsou na autistickém spektru, většina má minimum přátel a žije celý život u rodičů. Z jejich pohledu (nejen) na lásku by se však mohli mnozí učit a jejich řečené definice lásky by měly být tesány do kamene.

Tvůrci pořadu to nemají lehké, účastníci se leckdy chovají nestandardně. Divákovi se tím otevírá brána do neznámého světa a učí ho pochopení k lidem na spektru. Pořad přistupuje k hrdinům show s citlivostí a respektem, přesto se člověk občas neubrání lehkému pousmání během odlehčených scén plných autistické bezprostřednosti a upřímnosti.

Foto: Netflix

Ukázka z pořadu Láska ve spektru

Většinu času přesto převládá silný pocit dojetí. Hrdiny druhé řady – Connora, Stevea, Abbey, Journey, Dani, Jamese i Tannera – je těžké si nezamilovat. Příběhy některých navazují na první sérii, jiní účastníci jsou noví, ale i ti se brzy dostanou divákovi pod kůži. Důkazem toho je i několik cen Emmy, které předchozí řady z Austrálie i USA získaly.

Důležité kroky konzultují tvůrci s povolanějšími. V seriálu se tak objevuje třeba vztahová koučka a odbornice na autismus Jennifer Cooková, která účastníkům pomáhá během příprav na první setkání s potenciálním partnerem. Citlivě a s pochopením je učí zákonitostem schůzek, vybírá s nimi vhodná témata ke konverzaci nebo zdůrazňuje důležitost postoje, úsměvu či očního kontaktu.

Foto: Netflix

Ukázka z pořadu Láska ve spektru

Během sedmi epizod nás tvůrci vezmou k účastníkům domů, ale i do několika zajímavých lokací, kde probíhají jejich schůzky. Zajímavou scénou je třeba Connorova účast na speed datingu. Sled rychlých schůzek, kdy se u jeho stolu protočí po pěti minutách několik žen, by vykolejil i mnoho lidí mimo spektrum. Odvaha, se kterou se však Connor i přes všechny překážky do randění nakonec vrhne, je obdivuhodná, a nakonec přinese své ovoce.

Chvíle, kdy účastníci popisují vnitřní i vnější krásu svého protějšku, nereflektují při tom společností dané ideály krásy, a přesto jsou svým partnerem poblázněni, zanechají v divákovi silný hřejivý pocit. Podobně tomu bylo i v Lásce ve spektru z Austrálie nebo v první sérii z USA (oboje od stejných tvůrců), případně ve velmi podobné reality show Rande s Downem (Down for love) s účastníky s Downovým syndromem. Ti všichni totiž hledají a zaslouží si zažít lásku a my jim chceme na jejich cestě fandit.

Druhou řadu reality show Láska ve spektru (USA) najdete na streamovací platformě Netflix.

Láska ve spektru (Netflix)
Žánr: romantická dokumentární reality show
Režie: Cian O'Clery
Hrají: Abbey Lutesová, Connor Tomlinson, Dani Bowmanová, James Jones, Tanner Smith, Steve Spitz a další
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Film Aristokratka ve varu má díky Denisce i humor

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám