Hlavní obsah

Tříhodinová cesta peklem i monumentální kus práce, píše se o Nabarveném ptáčeti

Právo, Tereza Frýdová

Minulý týden byl na Mezinárodním festivalu v Benátkách premiérově uveden film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Přestože nezískal žádnou z hlavních cen, vzbudil velkou odezvu u filmových recenzentů. Ti o něm na zahraničních webech píší převážně pozitivně, ale všímají si především krutosti, které je film plný.

Nabarvené ptáčeVideo: Bioscop

 
Článek

Filmový kritik Xan Brooks z britského deníku The Guardian označil snímek za „monumentální kus práce“ a zároveň „krutou, žhnoucí tříhodinovou cestu peklem“. Také upozornil na odezvy, které u publika vyvolal.

„Jednoho dne natočí film o tom, jak byl snímek Nabarvené ptáče poprvé promítnut na filmovém festivalu v Benátkách,“ napsal.

Autor recenze z magazínu The Hollywood Reporter popsal sledování snímku jako „emocionální tříhodinové údery do břicha“. Zároveň vyzdvihl práci kameramana Vladimíra Smutného, jež „připomíná klasické filmy, které vypráví o druhé světové válce“.

Zpravodajská agentura Reuters uvedla, že „Nabarvené ptáče popisuje nadčasový příběh o přežívání v temných časech“.

Guy Lodge z portálu Variety napsal: „Extrémní záběry utrpení a sadismu jsou ve snímku zřídka zmírněny krásou své prezentace. Pro demonstraci světa, který je černobílý a polarizovaný na dobro a zlo, bylo vhodné natočit snímek na monografický film. Nabarvené ptáče nabádá publikum, aby sledovalo krásné stříbřité obrazy z venkova, a následně ho opakovaně konfrontuje s výjevy, při jejichž sledování je náročné mít oči otevřené.“

Anna Tatarská v polském vydání časopisu Vogue naopak označila film za „pornografii násilí“ a zároveň sdělila: „Pobouření a šok se postupně mění v lhostejnost. Také jsem měla chuť odejít z kina, ne však proto, že bych nemohla vydržet to, co se dělo na plátně. Tento styl vyprávění mě jednoduše nudil.“

Podle britského portálu Screen Daily ve filmu „stojí v kontrastu krása, která se skrývá za natočením krajin ve snímku na pětatřicetimilimetrový černobílý film a v širokoúhlých malebných záběrech, proti drsnému vyprávění a celkovému nádechu snímku“.

Do tuzemských kin bude Nabarvené ptáče uvedeno ve čtvrtek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám