Hlavní obsah

Tři nominace pro Lucii, Kryštofa a Supporty

Novinky, Alex Švamberk, Jaroslav Špulák
PRAHA

Akademie populární hudby zveřejnila nominace na výroční ceny, které budou uděleny 20. března. Jasně ukazují, že skutečně dochází ke generační výměně mezi tuzemskými kapelami. Jestliže tři nominace získala skupina Lucie, která kralovala 90. letům, stejný počet dostali i Kryštof a Support Lesbiens. Po dvou nominacích pak mají Tata Bojs, Black Milk, Čechomor, Ecstasy Of St. Theresa a Bratři Ebenové.

Foto: Monika Malíšková
Článek

Kryštof, Support Lesbiens a Tata Bojs přitom reprezentují novou generaci kapel, byť poslední dvě jmenované skupiny působí už na scéně dlouho. Teprve v posledních letech však dokázaly do své tvorby absorbovat soudobé trendy a současně zasáhnout širší posluchačkou obec.

Změny se projevují v konzervativních sólových kategoriích. Mezi zpěvačkami je sice nominovaná Helena Vondráčková, ovšem spolu s ní i Iva Bittová, jež svým významem dávno přerostla alternativní scénu, a Kateřina Winterová z Ecstasy Of St. Theresa.

Mezi zpěváky o sošku zlatého anděla se šalmají budou bojovat Kryštof Michal ze Support Lesbiens s Danielem Bártou a Petrem Mukem, jemuž se v posledních letech podařil návrat na scénu.

V kategorii Objev roku se vedle dívčího tria Black Milk objevili hip-hopoví hledači Indy & Wich a zádumčiví November 2nd.

Kdo je dalším členem Síně slávy a kdo převezme cenu za nejprodávanější album roku, bude oznámeno až při přímém přenosu.

Revitalizovat Anděla

Byť slavnostní večer bude opět přenášet TV nova, tentokrát půjde především o hudebníky a jejich ceny. V kuloárech se hovoří o tom, že pokud se tento ročník nepovede tak jako ten loňský, kdy byl omylem vyhlášen jiný vítěz v kategorii Folk & Country, poletí Anděl za svými nositeli zřejmě naposledy.

"I slavnostní večer projde výraznou obměnou," uvedl František Janda, šéf produkční skupiny S Pro Alfa Film, která bude mít program večera na svých bedrech. "Důležitá je výměna koženého V.I.P. publika za normální diváky, kteří se budou při vystoupeních hudebníků bavit. Letos se vyhlášení nezúčastní žádná zahraniční hvězda, protože v minulosti byla pozornost soustředěna na ně a o těch, kterých se ceny především týkaly, se pak příliš nehovořilo. To byla chyba."

Svým originálním přístupem mají přivést zpět k životu předávání Andělů moderátoři Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a Eva Holubová.

Rozpaky ze snížení počtu kategorií

Letos ubylo kategorií, ve kterých se hlasuje. "Přikročili jsme ke zrušení žánrových cen," uvedl  šéf Akademie populární hudby, Karel Kučera. "Zdálo se nám, že byly předávány, řekl bych, podřadným způsobem. Došli jsme k tomu, že se Andělé budou udělovat ve třinácti kategoriích."

Zrušení žánrových kategorií, které vedlo ke snížení cen na třináct, však vzbuzuje rozpaky. Vypadá to, jako by Akademie mínila ignorovat dění mimo hlavní proud, byť se v něm odehrává mnoho podnětného a kolikrát zajímavějšího než v mainstreamu. Jako by byla v područí hudebních vydavatelství a televize, které zajímají jen soubory s masovým dopadem, jejichž nahrávky lze prodávat v tisícových nákladech a které akceptuje většina společnosti.

Přitom americké ceny Grammy, jež byly Akademii vzorem, se udílejí i v oblasti metalu, rapu, taneční hudby, alternativního rocku, od nichž současná Akademie dala ruce pryč s tím, že pokud jsou významné, prosadí se v hlavních kategoriích.

Rozpaky také vyvolávají samotní akademici. Album Načevy Fontanela, pohybující se na hranici elektronických experimentů, taneční hudby a world music, se objevilo v kategorii Jazz a blues. Poněkud kuriózní jistě je, že v kategorii Skladba roku uspěla In Da Yard od Support Lesbiens, kvůli jejímu autorství se s nimi pře zpěvák Jan Kalousek.

Názory nominovaných

"Samozřejmě mám ze tří nominací radost. Jsou to přece jen ceny odborníků. Vím ale, že v Akademii jsou nadále lidé z gramofirem, kteří si tu svou polívčičku vždycky přihřejí. Proto jsem rád, že jsme se s Lucií mezi nominované dostali," řekl Právu zpěvák a bubeník skupiny Lucie, David Koller.

"Ukázalo se, že Kryštof nebyla náhoda, protože až na Objev roku máme stejné nominace jako loni. Předávání v přenosu TV Nova se přirozeně opět nezúčastníme. 20. března budeme hrát koncert v ostravském klubu Fabrik a spolu s fanoušky budeme ceremoniál sledovat na velkém plátně," prozradil Právu zpěvák skupiny Kryštof, Richard Krajčo. Jeho soubor se už druhý rok nezúčastňuje přenosů TV Nova na protest proti jejich programové filozofii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám