Hlavní obsah

Třebechovický betlém ohrožuje plíseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Světoznámému Proboštovu betlému v Třebechovicích pod Orebem na Královéhradecku hrozilo zničení, které dosud zcela nepominulo. Během oprav loni na jaře restaurátoři zjistili, že dřevěné obložení proslulé památky poškodila plíseň a houba a do dřeva se zakousl červotoč. Okamžitým ošetřením a opravou dřeva se podařilo betlém zachránit.

Foto: PRÁVO - Šárka Tonarová

Z balkónu jsou vidět odlupující se kusy omítky (na snímku je ukazuje Stanislav Kotous).

Článek

Odborníci však tvrdí, že nebezpečí se úplně zažehnat nepodařilo. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj . Podle ředitelky třebechovického muzea Zity Zemanové se může pohroma během čtyř až pěti let vrátit.

Zdi budovy, kde se betlém nachází, obsahují podle zjištění specialistů siřičité soli a soli dusíku, které v nich zanechala dlouholetá místní koželužská výroba. "Sůl stále udržuje vlhkost zdiva a to je prostředí, které vyhovuje plísním. Houby a plísně se navíc většinou nepodaří umořit úplně. Pokud se už někde jednou uchytí, mají tendenci objevovat se znovu," vysvětlila Zemanová.

Jediným řešením je vystavět pro betlém novou budovu, která památce poskytne suché a bezpečné místo.

Zhruba 100 let starý betlém je z lipového dřeva a má 2000 vyřezávaných dílů a 350 figurek, z nichž se 51 pohybuje jako lidé při práci a dalších 120 jezdí na pohyblivých pásech. Velký úspěch sklidil na výstavě Expo 1967 v Montrealu. Třebechovické muzeum vystavuje vedle Proboštova díla také řadu dalších betlémů. V depozitářích má 130 unikátních lidových prací ze skla, dřeva, textilu, papíru a z dalších materiálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám