Hlavní obsah

Tony Iommi z Black Sabbath a Ian Gillan z Deep Purple pomáhají opět Arménii

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než dvaceti lety spojili své síly zpěvák britské skupiny Deep Purple Ian Gillan a kytarista jiné anglické formace Black Sabbath Tony Iommi, aby pomohli Arménii.

Článek

V prosinci 1988 totiž oblast dnešní Arménie, která tehdy patřila pod Sovětský svaz, postihlo silné zemětřesení. O život při něm přišlo podle některých zpráv až padesát tisíc lidí, dalších 541 tisíc zůstalo bez přístřeší.

Gillan a Iommi se rozhodli zorganizovat charitativní akci, jejímž cílem bylo vybrat peníze na pomoc postižené oblasti, konkrétně městu Leninakan, jež se dnes jmenuje Giumri. Měla v něm být postavena hudební škola, která by vychovávala mladé arménské muzikanty. V červenci 1989 tedy na jejich popud nahrála řada světových rockových hvězd pod hlavičkou skupiny Rock Aid Armenia novou verzi písničky Smoke On The Water z repertoáru skupiny Deep Purple.

Na dostavení školy chybí finance

Natáčení se tenkrát zúčastnili mimo jiné Gillan, Iommi, Bruce Dickinson (zpěvák Iron Maiden), Ritchie Blackmore (tehdejší kytarista Deep Purple), David Gilmour (Pink Floyd), Brian May a Roger Taylor (Queen), Bryan Adams, Alex Lifeson (Rush) nebo John Paul Jones z Led Zeppelin. Při nedávné návštěvě Arménie ovšem Gillan a Iommi zjistili, že škola dosud není dostavěna a důvodem je nedostatek financí.

Po návratu do vlasti se tedy spojili se svými hudebními přáteli Nicko McBrainem, bubeníkem skupiny Iron Maiden, a Jonem Lordem, klávesistou a bývalým členem Deep Purple, aby společně nahráli písničku Out Of My Mind a jejím prodejem vybrali další peníze, za které bude možné školu v Giumri dostavět.

Natáčet se začalo o víkendu a hotovo by mělo být na konci týdne. Potom se bude skladba prodávat digitálně prostřednictvím internetu i jako samostatný fyzický singl.

Reklama

Související témata:

Související články

Clapton šel s kamarády proti proudu času

Eric Clapton se zase jednou ponořil do "pravěku" moderní hudby, daleko za 60. léta. Sezval si velkou společnost špičkových muzikantů, aby vytáhli na světlo ty...

Výběr článků

Načítám