Hlavní obsah

Tomáš Umlauf vystavuje černobílé fotografie bez limitů v pražském Mánesu

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Pražská výstavní síň Mánes bude od pátku 5. do 28. února patřit černobílé fotografii Tomáše Umlaufa. Autor snímků zachycuje skrze hledáček fotoaparátu okamžiky doby, zaznamenává atmosféru místa, kombinuje krajiny vedle lidí, časově a tematicky odlišné předměty, jež zdánlivě nemají nic společného.

Článek

Tomáš Umlauf se označuje za poutníka, chodce, který hledá a dokumentuje skrz hledáček fotoaparátu okamžiky své doby.

„Když fotím, nechci se ničím vázat. Záleží mi jen na tom, abych zachytil to, co se mi líbí, aby mé fotky měly atmosféru. Je mi jedno, jestli je to smutek, radost nebo cokoliv jiného. Jde mi jen o krásu, estetiku a vyrovnanost."

Autor chce být "free"

"Chci být free a používám pro to anglické slovo, protože je neuniverzálnější, nejsvobodnější a má fotografie musí splnit tento aspekt, jinak spoušť nezmáčknu. Je to má koncepce a můj přístup, který mě řídí, když fotím. Vidím v tom nadřazený systém naší existence a našeho bytí. Svět je kulatý, tedy čára bez konce, která je dokonalá a na ní se procházím, časově limitován,” popsal Tomáš Umlauf.

Umlauf pozoruhodným způsobem pracuje s černobílou fotografií: „Myslím si, že v černobílé fotografii je založený bipolární zákon naší jsoucnosti i naší vědy: pro a proti, plus a mínus, muž a žena, černá a bílá. A to mezi tím zkusme spojit. Hledáme-li šedou.”

Otevírací doba Výstavní síně Mánes: 10-18 hodin, v pondělí je zavřeno.

Tomáš Umlauf

vystavoval v českých i světových galeriích: například Crescent Arts Center – Belfast v roce 1994, M Gallery – New York (1996), Goethe Institut – Praha (2002) nebo Trafohalle – Bremgarten (2007).  

Reklama

Související témata:

Související články

Smečka Rafanů vystavuje v klatovské galerii

Umělecká skupina Rafani zvítězila v posledním ročníku ankety Osobnost roku, kterou každoročně mezi uměleckými kritiky pořádá Galerie Klatovy-Klenová....

Výběr článků

Načítám