Hlavní obsah

Tomáš Klus: Očistu jsem přijal do svého života

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odehrál písničkář Tomáš Klus se svou Cílovou skupinou v pražském Foru Karlín další koncert probíhajícího Recyklus Tour 2016. Byl dlouho předem vyprodaný a na diváky čekalo více než dvě hodiny písniček, které zčásti vybrali v internetovém hlasování sami a zčásti je vybrali muzikanti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Klus se vrátil po roce na pódia.

Článek

Recyklus Tour vás po roce vrátilo zpátky na pódia. Plní vaše očekávání?

Je to vůbec poprvé, kdy má naše turné nějaký koncept. Pro mě je to mezičlánek k tomu, co bych chtěl v budoucnu v muzice dělat. Mám pocit, že předtím jsem šel po malých schůdkách, zatímco teď jsem udělal krok přes tři. Mé očekávání a přání je tedy naplňováno.

Jaké jsou bezprostřední reakce diváků?

Když se někteří lidé dozvěděli, že konceptem turné bude ekologie, část ohlasů byla skeptická. Byl za tím většinou pocit, že to není téma pro rok 2016. Reakce na koncerty jsou ale fantastické. Přes sociální sítě nám lidé sdělují, jak třeba vysbírali od odpadků palouček, že začali třídit odpad a jak se jejich vztah k ekologii mění. Někteří nám píší, že alternativním způsobem získávají energii nebo se podílejí na recyklaci odpadu. Je to skvělé. My dáváme na turné jasnou informaci a lidé ji chápou a přijímají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Klus má koncerty vyprodané.

Vaše publikum je poměrně mladé. Je za jeho pozitivní reakcí na téma ekologie podle vás hlavně to, že mu to sdělujete vy?

Pevně věřím, že je to kvůli ekologii, že je pro ně téma. Zároveň si jsem vědom důležitosti své osoby. O těchto věcech by podle mě měli hovořit lidé, kteří mohou být slyšeni. Ekologie potřebuje takzvaně atraktivní obličej. Nemyslím tím jen ten svůj, myslím i to, že u vstupu na náš koncert lidé dostanou tetovací samolepku, kterou si mohou kamkoli nalepit, vyfotit se s ní a snímky sdílet na sociálních sítích. Informace o ekologii má tím pádem stopu současnosti, která pomáhá dostat to téma do diskusí.

O to mi šlo především. Chtěl jsem, aby lidé začali o ekologii mluvit. A moc jim děkuju za to, že nezavírají oči před problémy této planety.

Aplikujete vy sám ekologický způsob života?

Ano, takzvaný recyklus, tedy vlastně očistu, přijímám i do svého života, stává se jeho přirozeností. Kromě toho, že se chovám ekologicky, jsem přestal kouřit a pít. Jsem zvědav, jak to poznamená mou tvorbu.

Mělo by?

Samozřejmě si kladu otázku, jestli člověk, který je umělecky činný, musí takovou daň platit. Všiml jsem si, že když se většina mých oblíbených interpretů přestala intoxikovat, jejich tvorba nestála za nic. A upřímně řečeno, když si uvědomím, že bych měl jít do zkušebny a vymýšlet tam písničky, nedovedu si zatím dost dobře představit, že při tom nebudu pít víno a kouřit cigaretu. Ale chtěl bych to vydržet, i v rámci tvorby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Klus hraje na současných koncertech véce než dvě hodiny.

Budete Recyklus Tour pokračovat i příští rok?

Ano, bude i na jaře. Bereme ho jako živý organismus, který se neustále vyvíjí. Přicházejí za námi lidé, kteří nás podporují a rádi by nějakým způsobem k propagaci ekologie přispěli. Bylo by mi líto s tím přestat, protože si myslím, že ekologie si pozornost zaslouží.

Jak publikum reaguje na novou písničku Dobré ráno?

Reaguje tak pozitivně, až jsem z toho v šoku. Mám pocit, že ji česká rádia moc nehrají, přesto ji lidé znají a zpívají si ji. Musím přiznat, že v mé dosavadní kariéře nikdy nebyla reakce na novou písničku tak okamžitá. Ano, skladba Pánubohudooken je jiná liga. Její text brnkl na společenskou strunu a zarezonoval. Dobré ráno je ale v mém repertoáru běžná písnička.

Turné jsme začali v Havlíčkově Brodě, kde jsme ji hráli poprvé. Den předtím měla premiéru v rádiu, den předtím jsme dali vědět, že existuje. Přesto si ji na koncertě lidé zpívali.

Všiml jsem si, že lidé nadšeně reagují i na písničku Až, kterou jste předtím na koncertech dlouho nehráli. Proč?

Protože nám připadala stará a měli jsme pocit, že se do repertoáru už nehodí. Lidé si ji ale vyhlasovali, dokonce se v té internetové anketě umístila velmi vysoko.

Recyklus Tour 2016

27. 10. Ústí nad Labem

30. 10. Ostrava

31. 10. Ostrava

3. 11. Brno

4. 11. Brno

19. 11. Poprad

20. 11. Košice

22. 11. Trenčín

23. 11. Bratislava

26. 11. Olomouc

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám