Hlavní obsah

Točí se znovu o Britney, Bee Gees či Tině

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemické časy přejí vzniku hudebních dokumentů. V posledních dnech oznámili filmaři hned několik aktivit a záměrů. Nutno přitom podotknout, že popularita takových snímků je v současné době velká a má svůj dopad.

Foto: ČTK

Britney Spearsová získala díky uvedení dokumentu podporu lidí.

Článek

Svědčí o tom únorové uvedení dokumentu Framing Britney Spears. Přiblížil, v jakých nesnázích se americká popová zpěvačka ocitla poté, co byla v roce 2008 zbavena svéprávnosti a jejím opatrovníkem se stal její otec Jamie.

Režisérka Samantha Starková využila výpovědí lidí, kteří se se zpěvačkou dobře znali či znají, fanoušků bojujících o ukončení opatrovnictví, novinářů, fotografů, právníků a dalších.

Záhy po uvedení snímku následovalo cosi nečekaného. Několik médií se zpěvačce omluvilo za to, jak na ni nahlíželo a jak o ní psalo. Zpěvák Justin Timberlake sdělil, že si obsah písně Cry Me A River vyprávějící o tom, jak jej Spearsová ve vztahu, jenž skončil v roce 2002, podváděla, přibarvil, a omluvil se jí. Vznikly i fanouškovské stránky volající po osvobození zpěvačky. Soud o tom rozhodne tento měsíc. V únoru už opatrovnictví Jamieho Spearse omezil.

Netflix nedávno oznámil, že chystá o Britney Spearsové další dokument. Režírovat ho bude Elin Lee Carrová, která je spojována především s kriminálními seriály, a ve srovnání s Framing Britney Spears bude prý obsahově zcela odlišný.

Společnost Paramount Pictures připravuje životopisný film o britské popové kapele Bee Gees. Projekt bude řídit irský režisér Kenneth Branagh. Představí začátky skupiny a její cestu ke slávě, zastaví se u klíčových skladeb. Scénář filmu píše Ben Elton, který má na kontě například scénář seriálu Mr. Bean. Jedním z producentů bude Barry Gibb, poslední žijící člen Bee Gees.

Příběh skupiny přitom nedávno připomněla stanice HBO v dokumentu The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart. Jedním z jeho vypravěčů je právě Barry Gibb. Jeho bratr Maurice zemřel v roce 2003 a Robin o devět let později.

Televizní stanice HBO natočila i údajně nejambicióznější dokument o americké zpěvačce Tině Turnerové. O filmu nazvaném Tina se ostatně mluví už od roku 2018. Bude čerstvým pohledem na zpěvaččinu brilantní kariéru, která trvá více než šest desetiletí, a zaměří se především na to, co se dělo v osmdesátých letech.

Režiséry dokumentu jsou Dan Lindsay a T. J. Martin. Snímek přinese rozhovory se samotnou zpěvačkou i dosud nevydaný archivní materiál. Na HBO bude mít premiéru 27. března.

Již 23. března bude na YouTube uveden první ze čtyř dílů dokumentu Demi Lovato: Dancing With The Devil. Přiblíží okolnosti, které vedly k tomu, že se mladá americká zpěvačka Demi Lovato v roce 2018 předávkovala. Podle jejích slov jí v jednu chvíli lékaři dávali jen deset minut života.

Režisér Michael D. Ratner od ní dostal exkluzivní informace i prostor a ve filmu odhalí její předchozí traumata. Podle tvůrců jde o intimní portrét o závislosti i procesu uzdravení a návratu.

Hudební dokumenty ale vznikají i u nás. V sobotu 20. března odvysílá ČT1 ve 21.20 hodin snímek Michal David – žít tak, jak se má. Dokument Jindřicha Procházky o českém zpěvákovi a skladateli vznikal v roce 2020, v roce jeho šedesátých narozenin. Bilancující umělec je v něm zachycen při práci v pražském Divadle Broadway či na jednom z mála konaných letních open air koncertů.

Role průvodce příběhem Michala Davida se ujal textař a hudebník Lou Fanánek Hagen.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám