Hlavní obsah

To nejlepší z Kandinského

Právo, Peter Kováč, Mnichov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurátoři tří slavných muzeí moderního umění, Státní galerie Lenbachhaus v Mnichově, Centre Pompidou v Paříži a Guggenheimovo muzeum New York, se během dvouletého jednání dohodli na velké putovní výstavě, která letos představuje výběr toho nejlepšího, co kdy namaloval Wassily Kandinsky (1866-1944), vedle Františka Kupky, Roberta Delaunaye, Kazimira Maleviče a Pieta Mondriana nejvýznamnější průkopník abstraktní malby.

Článek

Lenbachhaus vlastní celý odkaz Gabriely Münterové, která byla před první světovou válkou malířovou láskou, Centre Pompidou zase získalo dědictví po Nině N. Kandinské, malířově dlouholeté manželce a Guggenheimovo muzeum se pyšní tím, že jeho zakladatel Solomon R. Guggenheim se s umělcem osobně znal a shromáždil ve své době největší soukromou sbírku jeho prací.

Pořadatelé putovní výstavy, která je nyní do 22. února k vidění v Mnichově, poté od 8. dubna do 10. srpna 2009 bude v Paříži a nakonec od 18. září do 10. ledna 2010 se představí v New Yorku, se dohodli, že každé muzeum zapůjčí třicet obrazů, které sám Kandinsky považoval za svoje nejdůležitější práce a častokrát je během života vystavoval.

Lenbachhaus připravil skvělou kolekci obrazů z doby mnichovské expresionistické skupiny Blaue Reiter, Centre Pompidou zapůjčilo obrazy z období ruské revoluce a z pobytu na Bauhausu ve Výmar a Dessavě a pozdní díla z Paříže dominují mezi zápůjčkami z Guggenheimova muzea.

Krok za krokem je názorně ukázáno, jak se Kandinsky postupně dostal k abstrakci i jak se proměňoval jeho stylu během celých čtyřiceti let malování. Průvodcem po výstavě je třísetstránkový katalog s název Kandinsky – Absolut Abstrakt, který vydalo mnichovské nakladatelství Prestel s texty významných německých, francouzských a amerických odborníků.

Ke společné výstavě je připravena místními organizátory vždy další speciální expozice. Nejatraktivnější je z tohoto hlediska Mnichov, kde je k vidění kompletní Kandinského grafické dílo a také reprezentativní soubor prací skupiny Blaue Reiter, kterou umělec společně s Marcem v roce 1912 založil. Paříž by měla na jaře a v létě nabídnout soubor malířových akvarelů, které jsou málokdy vystavované, a New York zase obsáhlou dokumentaci mapující vztahy mezi malířem a Guggenheimovou rodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám