Hlavní obsah

Tipy Petra Vondráčka

Novinky, jaš, mma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák skupiny Lokomotiva Petr Vondráček uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album rapperky Missy Elliott a kniha Růženy Dostálové a Aleše Březiny: Řecké pašije. Osud jedné opery.

Foto: Marian Hochel

Site-specific performance Kateřiny Bilejové a Jany Kneschke pod názvem Tělo – zvuk – krajina

Článek

Tipy Petra Vondráčka

Čtu: Moc ne. V poslední době jsem přečetl klasiku Kdo chytá v žitě, líbí se mi romány od Remarquea. Ke složitějším autorům jsem se nedostal. Můj táta mi vždycky vyčítá, že jsem lenoch, který na sebe nechá zábavu hrnout z televize.

Poslouchám: Rádio a hlavně v autě, pouštím si stanice Olympic, Radiožurnál a Radio Country. Líbí se mi Lenny Kravitz, Prince, The Thrills, kteří vycházejí z The Beatles, samozřejmě The Beatles a další.

Viděl jsem: Byl jsem na britském filmu Láska nebeská a líbil se mi. Nového Pána prstenů jsem ještě neviděl a nejsem takový super fanda, abych do kina spěchal.

Internet: Nemám počítač, takže internet používám minimálně. Když se k němu dostanu, dívám se na různé hudební stránky.

Missy Elliott: This Is Not A Test!

Americká hiphopová dáma Missy Elliott je velmi hravá. Na aktuálním albu This Is Not A Test! nejde zdaleka jenom o její "řečnickou" pružnost, která je místy až fascinující, ale také o schopnost vymyslet pod ni takový doprovod, který tzv. dýchá. Chemie je pravda na albu dost, ale narozdíl od mnoha jiných hiphopových nahrávek se tato evidentně usmívá, je na ní zvuková i tvůrčí zábava.

Warner Music, 56:13

Růžena Dostálová, Aleš Březina: Řecké pašije. Osud jedné opery

V září 1954 požádal Bohuslav Martinů řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise o souhlas se zhudebněním jeho díla Kristus znovu ukřižovaný. Kazantzakis znal Československo ze svých téměř ročních pobytů v Božím Daru (1929/1930 a 1931/1932). Ze spolupráce obou umělců vznikla opera Řecké pašije, dokončená v roce 1958 a poprvé uvedená v červnu 1961 v Curychu až po smrti B. Martinů (1959) i N. Kazantzakise (1957).

Dostálová a Březina připravili edici korespondence obou autorů o Řeckých pašijích spolu s oběma velmi rozdílnými verzemi libreta (v češtině a v angličtině). Součastí jejich knihy jsou studie o Kazantzakisových pobytech v Božím Daru, jeho vztazích k Martinů, obrazu Krista v díle řeckého autora a o genezi opery podle jeho románu. Připojeny jsou i faksimile vydávaných dopisů.

Set out, 229 str. 70 příl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám