Hlavní obsah

Tipy Oldřicha Hamery

Právo, cg, vu, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafik Oldřich Hamera uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava Tajemný půvab Orientu v Roztokách u Prahy a encyklopediská kniha Fenomény súčasného jazzu.

Foto: Michal Vitvera

Jednotka s označením 451.001-2 v Ústí nad Labem.

Článek

Tipy Oldřicha Hamery

Četl jsem: Moji oblíbenci jsou kamarád Bohouš Hrabal nebo Jack London. Zajímá mě i historická literatura, ale ze všeho nejvíc mineralogická a paleontologická, což ovšem je jen pro mě jako pro grafika, ale nic pro běžného čtenáře.

Slyšel jsem: Poslouchám Beatles a rock & rolly a v poslední době Petra Hapku, což je můj ročník i krevní skupina. Z vážné muziky potom Beethovena, Musorgského a tak.

Viděl jsem: Do kina nechodím, nijak mě to nepřitahuje. Naposledy jsem někdy před dvaceti lety byl na filmu Děrsu - Uzala, kooprodukce Japonci a Rusové, snad jednoho z nejlepších, co jsem v životě viděl.

Internet: Nemám televizi, nemám rádio a nevím, co je internet.

Tajemný půvab Orientu

Výstava s podtitulem umělecké řemeslo Číny a Japonska ze sbírek Rainera Kreissla představuje soubor umění Dálného východu, který daroval tento sběratel v letech 1998 a 1999 pražské Národní galerii. Čínská keramika je zastoupena mj. výběrem modrobílého zboží z 16. až 19. století z oficiálních i lidových dílen. Muzeum představuje rovněž ukázky japonského porcelánu z dílen v Aritě na ostrově Kjúšú, práce lokálních keramických dílen, ale i neobvyklé plastiky z 2. poloviny 19. století, kdy japonští umělci přejímali západní vlivy.

Středočeské muzeum, Roztoky u Prahy, 4. 3. - 30. 5.

Igor Wasserberger: Fenomény súčasného jazzu

Slovenský hudební publicista žijící v Praze Igor Wasserberger (66 let) je známou encyklopedickou osobností ze světa jazzu. Po několika slovnících, na kterých spolupracoval, vyšla v Bratislavě kniha mapující světovou jazzovou scénu posledních desetiletí - vedle portrétů 28 osobností z 90. let (mj. Wynton Marsalis, Terence Blanchard, Diana Krall, Brad Mehldau, Lee Konitz, George Mraz, Herbie Hancock, Quincy Jones) obsahuje i pět studií o poslání jazzu a medailon Franka Sinatry. Samozřejmou součástí publikace je diskografie a fotografická část, český doslov Ivana Poledňáka zase seznamuje čtenáře s osobností autora patřícího spolu s Lubomírem Dorůžkou k legendám československé jazzové publicistiky.

Slovart a Hudobné centrum, 270 str.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám