Hlavní obsah

Tipy Mihy Pogačnika

Právo, Novinky, cg, aš, VLA

Slovinský houslista a manažer Miha Pogačnik uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře.Redakčními typy jsou album punkové skupiny SRPR a kniha K netradičnímu divadlu.

Foto: Adéla Polehňová
Článek

Tipy Mihy Pogačnika

Čtu: V němčině Dopisy o motorických nervech Karla Ballmera. Byl to malíř a psal je v padesátých letech svému lékaři. Pokládal si v nich goethovské otázky, zda my hýbáme světem nebo naopak svět hýbe námi.

Poslouchám: Rumunského dirigenta Sergio Celibidacheho, který vnímá zrychlování života, tak na něj reaguje zpomalováním hrané hudby. Je přesvědčen, že se situace obrací, že nová evropská kvalita bude spojena se zpomalováním.

Viděl jsem: Film Bowling for Columbine. Říká hodně o tom, jak může žít společnost se strachem ze smrti střelnou zbraní.

Surfuji: Podílím se na pořádání Karavany evropské kulturní identity, tak samozřejmě www.euroidentity.com.

Tatjana Lazorčáková, Jan Roubal: K netradičnímu divadlu

Publikace mapuje dění v oblasti netradičního a avantgardního divadla na střední a severní Moravě a ve Slezsku od 60. do 80. let minulého století. Cenné jsou profily jednotlivých divadel, kde se vedle známých souborů jako Bílé divadlo či HaDivadlo objevují zapomenuté studentské soubory z 60. let, i pozornost věnovaná polským souborům Těšínska.

Stať, postihující vývoj netradičních forem divadla a jeho reprezentantů, postrádá přehlednost, neboť se autoři snažili současně postihnout vývoj a současně definovat jednotlivé aspekty netradičního divadla. V detailech a odkazech se místy ztrácejí hlavní tendence, k čemuž přispívá i přílišné zaměření na region bez vazeb na zbytek země. Proto jsou zajímavější pasáže věnované polským souborů v Českém Těšíně, kde jsou vazby více zdůrazněny.

Pražská scéna, 208 stran

Sdružení rodičů a přátel ropy: Je mi nádherně

Ve vlastní produkci si vydala první album kapela s předlouhým názvem, který se zkracuje na SRPR a je součástí i její netypické prezentace. Pražská postpunková skupina existující 10 let hraje v současné sestavě dva roky a písně na CD pocházejí hlavně od dvojice Roman Neruda a Pavel Tic (tvoří jako Ro-pa onu poslední záhadnou složku názvu kapely), která se i vtipnými texty stará o svižnost a poutavost skladeb. Pětičlennou sestavu doplnila na nahrávce i saxofonová sekce a několik hostů. Jelikož CD není k dostání v distribuci, případní zájemci si ho musí objednat přímo u kapely na www.srpr.cz.

SRPR, 38:20

Reklama

Výběr článků

Načítám