Hlavní obsah

Tipy Michala Pěchoučka

Právo, zaj, cg, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník, držitel Chalupeckého ceny za rok 2003 Michal Pěchouček uvádí, co jej zaujalo v poslední době v kultuře. Knižním tipem je Deník čerstvého otce a Klavírní kvintety Dvořáka a Schumanna v podání Roberta Fajmana.

Foto: Honza Ježdík

Dagmar Pecková s Jaroslavem Šarounem v Dobrušce

Článek

Tipy Michala Pěchoučka

Čtu: Poslední knížka, která mě hodně chytla, byl román Beton od rakouského dramatika Thomase Bernharda. To je autor, od kterého toho musíte přečíst víc, nejlépe celé jeho dílo.

Poslouchám: Pořád to samé dokola, hlavně vážnou hudbu. Mám moc rád Šostakoviče, z něj jsem část použil i k filmu Tajemství tiché pošty, který se teď promítá v Galerii Futura. Ze současné hudby mě v poslední době nezaujalo nic. Ani ji moc nesleduju. Ale vždycky si naprosto automaticky koupím desku, kterou vydá Bryan Ferry. To je můj oblíbenec.

Viděl jsem: Nejvíc se mi líbí asi Divadlo v Dlouhé, třeba hry Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou nebo Epochální výlet pana Broučka - a na Malou vánoční povídku můžu chodit pořád.

Internet: Protože mám moc rád film, tak často chodím na stránky magazínu www.cinepur.cz. Vychází i jako časopis.  

Robert Fajman: Deník čerstvého otce

V únoru 2003 začal na serveru novinky.cz popisovat nastávající otec své pocity a postřehy. Jeho každotýdenní řádky patří k těm populárním, a tak není divu, že ho nakladatelství Egmont vyzvalo, aby první pololetí (plus oněch skoro devět měsíců) jistě rozkošné dcery Alžběty zabalených do vzpomínek, glos a reportáží vydal knižně. Zdánlivě nic nového pod sluncem, ale Fajmanův humor, ironie, schopnost paralel, které byste nečekali, činí z jeho deníkových zápisků příjemné čtení. 

Egmont, 124 stran

Martin Kasík: Klavírní kvintety Dvořáka a Schumanna

Největší klavírní talent domácí scény Martin Kasík (26 let) na svém čtvrtém albu nahrál společně s Wihanovým kvartetem dva klavírní kvintety autorů 19. století - Schumannův Kvintet Es dur op.44 a Dvořákův Kvintet č.2 A dur. Schumannova skladba z roku 1842 je jedním z nejhranějších romantických kvintetů, Dvořákův z roku 1888 vznikl ve šťastné době pro skladatele, kdy psal Svatou Ludmilu, druhou řadu Slovanských tanců a Jakobína. V Schumannovi se vrací Kasík ke skladateli, kterého měl již na svém debutovém CD, u Dvořáka po nedávném provedení klavírního koncertu skladatele s Česku filharmonií pianista dokazuje, že se stává jeho vrcholným interpretem. 

Arco Diva, 42:10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám