Hlavní obsah

Tipy Juliana Záhorovského

Právo, kč, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupující v soutěži Česko hledá SuperStar Julian Záhorovský nám prozradil, která díla v kultuře ho oslovují i jaký má vztah k internetu. Tipy redakce jsou debutové album Melissy Auf Der Maur a elektronický odkaz Web Gallery of Art s digitálními reprodukcemi mistrovských děl.

Foto: Marcel Vašut
Článek

Tipy Juliana Záhorovského

Čtu: Knihy Charlese Bukowského, protože jeho hlavní postava je Henry Chinaski, podle kterého se jmenuje moje nejoblíbenější kapela.

Poslouchám: Chinaski, Kabát, Lucii, prostě české kapely, které jsou schopny napsat si písničku. Zpěváci, kterým píše skladby někdo jiný, jsou loutky.

Viděl jsem: Zajímají mě válečné filmy, třeba Zachraňte vojína Ryana nebo Nepřítel před branami. Baví mě bláznivé komedie typu Žhavých výstřelů, z českých pak Dědictví aneb Kurvahošigutentag. Naposledy jsem byl v kině na westernu Krajina střelců s Kevinem Costnerem. Dost mě zklamal, v závěru jsem usínal.

Internet: Používám ho, ale vadí mi anonymita při diskuzích a chatech.

Auf Der Maur: Auf Der Maur

Baskytaristka a zpěvačka Melissa Auf Der Maur hrávala ve skupinách Hole (spolu s Courtney Love) i The Smashing Pumpkins. Její vypravení se na sólovou dráhu dopadlo nad očekávání. Na debutovém albu dokázala najít vlastní zvuk, který v sobě vstřebává rozvrkočenou rockovou dravost nazlobené dračice s postgrungeovým vyzněním hudební scény, na které se sebejistě pohybuje. Ta nálada je noblesní, deska rovněž.

EMI, 50:33

Web Gallery of Art

Web Gallery of Art nabízí bezplatně na internetu 11 600 digitálních reprodukcí mistrovských děl evropského umění od gotiky až po rokoko. Převažují díla slavných malířů. Reprodukce jsou v perfektní kvalitě, lze si je zmenšit i zvětšit. Základní seznam je sestavený podle jmen umělců. V mnoha případech tu najdete víc reprodukcí než ve středně velkých monografiích. Vše doprovázejí podrobné popisky v angličtině a stručné slovníkové heslo věnované životu a dílu jednotlivých tvůrců. Pomocí speciálního vyhledavače si lze zadat i vyhledání děl ve světových galeriích. Pokud například zadáte Národní galerie z Londýna, pak se tu nabízí k vidění 326 obrazů z této obrazárny. Na počítači si tak můžete sestavit vlastního průvodce světovými galeriemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám