Hlavní obsah

Tipy Jiřího Stivína

Novinky, Peter Kováč, Jaroslav Špulák, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebník Jiří Stivín uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčním tipem jsou album Seana Paula Dutty Rock a kniha Vojtěcha Zamarovského Vzkříšení Olympie.

Foto: Jan Kaše

Kamenná sestava - podle Pavla Kozáka jedna z nejsilnějších u nás

Článek

Tipy Jiřího Stivína

Čtu: Na dovolenou si beru detektivky, ale tentokrát jsem měl s sebou i pár knížek o jazzu. Pěkné charakteristiky muzikantů jsou v knize Víta Fialy a pak velmi zajímavá je publikace o životě Milese Davise, což mohu jen doporučit.

Poslouchám: Velmi dobré poslední CD Davida Sandborna, kde nově natočil staré hity. Z vážné muziky poslouchám všechno možné, nové i staré tituly, naposledy klavírní koncerty Svjatoslava Richtera. Ač už nežije, tak je to úžasné.

Viděl jsem: Zaujal mě český film Nevěrné hry. Úžasné jsou Hodiny a v předpremiéře jsem viděl snímek Jedna ruka netleská. Jinak obdivuji Formana a těším se, že něco zas natočí.

Internet: Protože vlastním iMaca, tak se rád dívám na stránky mujmac.

Sean Paul: Dutty Rock

Sean Paul vyrostl na reggae. Již na dva roky starém debutu pochopil, že s ním nevystačí a přibral si další milované lahůdky - taneční hudbu, hip-hop a rhythm´n´blues. Spojil chlapácký nadhled i humor, což předvedl již v mluveném intru desky. V následujících skladbách mění přístup jako chameleon, využívá základních rytmických pomůcek a přestože obvykle melodický hlas používá coby rapper rytmicky, dal mu vychutnat jednoduché popěvky. Vede si skvěle. Ve Státech i v Británii jej najdeme v horních patrech hitparád.

Warner Music, 78:00

Vojtěch Zamarovský: Vzkříšení Olympie

Klasik vyprávění o antických božstvech i zemích se vydal po stopách Olympie, řeckého města, které dalo světu hry nazvané jeho jménem. Do 19. století, kdy objevili nevelké pozůstatky tohoto centra archeologové, existovalo jen v legendách. Císař Theodosius II. vydal v roce 426 n. l. speciální rozkaz ke zbourání chrámů a soch v Olympii, ostatní dokonalo zemětřesení. Znovuobjevovat město znamená pro Zamarovského vyprávět o celém antickém Řecku.

Doprovodné fotografie ukazují krásu dochovaných i obnovených památek. Cenná je i tabulka o konání i vítězích antických olympijských her, které se poprvé konaly v roce 776 př. n. l. a naposledy, to byly v pořadí 293., pak v roce 393 našeho letopočtu.

Erika, Euromedia Group - Knižní klub, 260 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám