Hlavní obsah

Tipy Jakuba Vinkláře

Novinky, František Cinger, Miloslav Martínek, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malíř a spisovatel Jakub Vinklář prozrazuje, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Jana Rychlíka, Miroslava Kouby: Dějiny Makedonie, a deska Zina & Stereophonic Punx.

Foto: Petr Frýba

Testování s novým vozem

Článek

Čtu: Maurice Westa, knihu Lazar. Nejen protože se příběh fiktivního papeže odehrává na pozadí mně málo známého prostředí církevního státu. Hledání "člověčenství" patří k odvěkým a dosud ne zcela zodpovězeným otázkám. Už několik desítek let obracím stránky Haškova Dobrého vojáka Švejka a znovu a znovu se přesvědčuji, že autor a jeho román jsou evergreen.

Viděl jsem: V Divadle Kolowrat představení Hotov, konec! Poněkud mrazivá sonda do hlubin lidské duše. Autorův záměr i výkon hlavního a jediného představitele Bronislava Poloczka mne zasáhl citelně a přesvědčivě. Televize odvysílala americký film Zelená míle, natočený podle Stephena Kinga. Myslím, že tahle ukázka patří k tomu lepšímu, co nám občas americká produkce nabízí.

Poslouchám: Každý počin Rolling Stones očekávám s velkým zájmem. Pokaždé mě překvapí nevysychající studnicí hudebních nápadů a úctyhodnou vitalitou. Když mně "nějak není", pouštím si smyčcový kvartet č. 11 F dur Ludwiga van Bethovena ve skvělém podání Smetanova kvarteta.

Jan Rychlík, Miroslav Kouba: Dějiny Makedonie

Etnický konflikt, který se před dvěma roky odehrával na území Makedonie, vynesl jednu z republik bývalé Jugoslávie na přední stránky novin. Historický vývoj, který vyústil v otevřený střet mezi slovanským a albánským obyvatelstvem, sleduje nový svazek ediční řady Dějiny států. Popisuje osudy starověké Makedonie, sleduje příchod Slovanů a staleté období turecké nadvlády v této části Balkánu. Rozebírá proces vzniku makedonského národa ve 20. století i cestu k vytvoření samostatného státu (1992). Zvláštní místo zaujímá pasáž o česko-makedonských vztazích a víc než sto stran je věnováno historii makedonské kultury.

Nakladatelství Lidové noviny, 473 strany

Zina & Stereophonic Punx

Na debutové desce české skupiny se spojily dva světy, které si příliš nenotují. Kapela má moderní punkové cítění, zpěvačka ale jako by do něho přišla z popových šedesátých let. Navíc vyzbrojena naivními texty, jímž v první řadě chybí širší slovní zásoba. A tak se chce na jednu stranu tančit, po nástupu vokálních linek už jen tak pohupovat. Z desky totiž sálá bezstarostně letní atmosféra, přímo úměrná věku a zkušenostem skupiny.

Sony Music/Bonton, 49:55

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám