Hlavní obsah

Tipy Igora Timka

Novinky, Jaroslav Špulák, Bára Gregorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák skupiny No Name Igor Timko uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou nové album skupiny Dashboard Confessional a básnická sbírka Fatální Fámy: HerStorky.

Foto: Josef Zajíc

Petra Adámková (Sokol Poruba) střílí branku.

Článek

Tipy Igora Timka

Čtu: Rád bych se dožil chvíle, kdy budu moci upřednostnit knížku před spánkem.

Poslouchám: Všechno, co je v rádiích. Koupil jsem si album slovenské skupiny Peha nazvané Experiment a poslední Coldplay. Těším se i na nového Stinga. Slyšel jsem ho zatím jenom letmo a měl jsem smíšené pocity.

Viděl jsem: Díky mé přítelkyni asi není film, který bych v poslední době neviděl. Líbila se mi komedie Bruce všemohoucí. Přestože nemám rád americký humor, tohle bylo výborné. Pobavil mě i film Loupež po italsku. Jsem takový přející divák.

Internet: Používám ho jako největší zdroj informací. Vlastně je to to jediné, co čtu.

Fatální Fámy: HerStorky

První womanifest literární skupiny Fatální Fámy upoutá svou notesovo-pohlednicovou úpravou (Michaela Suchá a Pavel Růt) - ve skutečnosti jde o básnickou sbírku tří autorek-sudiček (AnnaGramová, Johanka Katová a Ropa Interior).

Jejich poezie podpořená sebeironií, černým humorem a nadhledem je do velké míry postavená na hře s jazykem, ale také s osudem a se sebou samým - či spíše sebou samou. Erbenovské říkánky a zaklínání připomínají folklór, prvky surrealismu, kolárovské básnické nálady a lingvistická poezie potom míří k moderním literárním postupům. V místy až žáčkovských variacích autorky docela přesvědčivě poukazují na to, že "fatální fámy" spí či bdí v každém z nás. A je jedno, jste-li muž nebo žena.

Argo, 63 strany

Dashboard Confessional: A Mark, A Mission, A Brand, A Scar

Předák Christopher Ender Carraba se na další desce rozhodl neměnit styl. Napsal písničky s výraznými melodiemi a posvětil je naříkavým, nicméně nepřehlédnutelným hlasem. Zpívá o lásce, tak jak ji zažil. Oproti předešlým dvěma studiovým deskám (přidejme ještě unplugged záznam z loňska) ovšem nedisponuje tolika chytlavými skladbami. Na desce jsou tři, s výhradami čtyři. Žel právě o ně u podobné hudby kráčí. Pozitivní je, že Dashboard Confessional mají charakteristický zvuk. Posluchač je pozná bez pohledu na tahák.

Universal Music, 51:01

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám