Hlavní obsah

Tipy Honzy Křížka

Novinky, zaj, jaš, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák skupiny Walk Choc Ice Honza Křížek uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou nová deska kapely Doga a biografická kniha Iana Gibsona Lorca - Dalí, Marná láska.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

 Tipy Honzy Křížka

Čtu: Zajímají mě životopisy hudebníků. Naposledy jsem četl rozhovor se Stingem a také knížky o Dire Straits a o Johnu Lennonovi. Zvlášť ten byl hodně zajímavý, jelikož o něm psal člověk, který byl poslední dva roky života jeho asistentem.

Viděl jsem: Rozhodně bych chtěl vidět Želary. Jinak jsem milovník Monty Pythonů, od kamaráda jsem si nechal koupit originálku Zlatého grálu. A nesmím zapomenout na své oblíbence Cimrmany.

Poslouchám: Gaia Mesiah a Black Milk, mám rád Erika Claptona a chystám se na nové King Crimson.

Internet: Doma ho zatím nemám, čekám až si ho budu moct dovolit, zatím je to na moje poměry drahá záležitost. A až ho konečně budu mít, pak budu sledovat, co se děje v oblasti muziky a pokud tam bude ke stažení nějakej zvuk, který budu chtít použít. V mém případě to bude vždycky o muzice. Politika ani porno mě neberou. Zatím využívám jen email.

Ian Gibson: Lorca - Dalí, Marná láska

Biografická kniha přináší nový a překvapivý pohled na hluboké přátelství dvou velikánů Španělska 20. století, básníka Federica Garcíi Lorky a malíře Salvatora Dalího. Vztah sám Dalí před smrtí nazval tragickým, protože nemohl jako heterosexuál fyzicky opětovat lásku, kterou v básníkovi probouzel. Jejich přátelství bylo přesto pro oba umělce zdrojem tvůrčího zaujetí a mělo rozhodující vliv na jejich dílo. Pro Dalího na tom nic nezměnilo ani básníkovo zavraždění, vztah byl pro něj inspirací až do jeho vlastní smrti. Náročné dílo Iana Gibsona, který je dnes světově uznávaným historikem, se čte jako fascinující román.

Ian Gibson: Lorca - Dalí, Marná láska, Slovart, 340 stran, cena neuvedena

Doga: Když chlapi tančí

Karvinská rocková skupina Doga projížděla nedávno zemi po boku Kabátu na jeho turné. Na své páté album nahrála tucet velmi melodických novinek, jejichž svěžest zajistilo časté použití podpůrných studiových zvuků. Kvarteto tentokrát nabízí silný melodický potenciál a vedle skvělého textu Jaromíra Nohavici k písni Když chlapi tančí přineslo i zlepšení po této stránce. Aktuální texty nejsou tak křečovité jako v minulosti. Doga nahrála své dosud nejlepší album. 

Doga: Když chlapi tančí, East Brother, 44:42

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám