Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebním tipem je nová deska electrothrashové skupiny Ministry, zhodnocená dvěma kritiky, a literárním detektivka Pietera Aspeho Kvadratura pomsty.

Foto: HZS Praha

Hasiči při přípravě protipovodňové ochrany

Článek

Ministry: Animositisomina

Doby, kdy Ministry svým spojením brutální elektroniky a thrashcore udávaly trend v tvrdé hudbě, jsou dávno pryč. To však neznamená, že se snad Al Jourgensen zpronevěřil svému krédu dělat hudbu, při které budou lidem praskat žíly. I aktuální album Animositisomina oplývá agresivitou a nezměrným nasazením, byť ne ve všech deseti písních.

Jak už se stalo pro Ministry od poloviny devadesátých let typické, patřičný důraz hudbě dodávají spolu naléhavým Jourgensenovým hlasem nabroušené riffy zkreslených kytar a úderné bubny. Elektronika je použita pouze jako pikantní koření, které ovšem - jako ukazuje Lockbox - dokáže dát patřičný říz výsledku. Animositisomina nepřináší nic nového, co by se na rockové scéně ještě neobjevilo.

Potvrzuje však, že skupina nemíní opakovat donekonečna stále stejné postupy. Překvapivě odhaluje svoje kořeny. Nehraje jen práskavý thrash, ale v Broken se vznosným refrénem si zakoketovala s gotikou a v The Light Purs Of Me přes thrashový úvod si po vzoru The Stranglers pohrává s klasickým tvrdým rockem v punkovém hávu.

Sanctuary/Panther 53:37

Pieter Aspe : Kvadratura pomsty

Ve starobylém městě Bruggy dojde jedné noci k vloupání do obchodu s klenoty. Policie zjišťuje, že došlo ke ztrátě zlatých šperků. Záhadou zůstává, proč je pachatel neodnesl, nýbrž nechal rozpustit. Případ je přidělen poněkud samorostlému, leč sympatickému detektivovi Van Inovi. Není mu co závidět, neboť klenotnictví patří synovi nejvlivnější osoby ve městě. Do prapodivné hry, v níž poškození nejeví o dopadení pachatele valný zájem, vysílá autor svého hrdinu ještě se dvěma spolehlivými pomocníky, mladou půvabnou právničkou Hanelore a homosexuálním seržantem Versavelem.

Mladá fronta, 296 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám