Hlavní obsah

Tina Turner, Foo Fighters, Carole King i Kraftwerk vstoupí v říjnu do Rockové síně slávy

Rocková síň slávy v americkém Clevelandu letos uvítá další skupinu umělců. Oficiální uvedení proběhne 30. října.

Foto: Profimedia.cz

Tina Turner

Článek

Letošní seznam umělců obsahuje jména jako TinaTurner, Foo Fighters, The Go-Go’s, Jay-Z, Carole King, Todd Rundgren, LL Cool J, Billy Preston a Kraftwerk. Gil Scott Heron a Charley Patton obdrží cenu Early Influence a zakladatel Sussex Records Clarence Avant dostane cenu Ahmeta Erteguna.

Třem z nich se podařilo do Rockové síně slávy vstoupit dvojnásobně – jde o Davea Grohla (je tam i za Nirvanu), Tinu Turner (je tam v duu s Ikem Turnerem) a Carole King, která nevstoupila jako zpěvačka, ale jako skladatelka se spoluautorem Gerrym Goffinem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Foo Fighters

Největší z legend, Tina Turner (vlastním jménem Anna Mae Bullocková), již ukončila aktivní kariéru a užívá si penzi ve Švýcarsku. Začínala vystupovat s Ikem Turnerem, v jehož kapele výbušným způsobem zpívala směsku rocku, funku a blues. Později nastartovala sólo kariéru, přiklonila se blíže k pop-rocku a desítky let platila za jednu z největších světových hvězd.

Carole King (vlastním jménem Kleinová) pochází z newyorské židovské rodiny. Ze začátku se prosadila spíš jako autorka než zpěvačka. Až v roce 1971 vydala průlomové album Tapestry, kde sama zpívala. K jejím slavným songům patří kromě Will You Love Me Tomorrow také Beautiful, You’ve Got a Friend nebo (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, které natočily a dodnes natáčejí stovky zpěváků.

Foto: Profimedia.cz

Carole King

Foo Fighters jsou rocková skupina, kterou založil bubeník Dave Grohl z Nirvany, protože legendární skupina skončila po smrti zpěváka Kurta Cobaina. Získali 12 cen Grammy a 4 Brit Awards.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám