Hlavní obsah

The Levellers: všichni jsme ovlivněni jednáním politiků

Novinky, Martin Hoker, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ BROD

Na festivalu Rock For People vystoupila skupina The Levellers. Její baskytarista Jeremy Cunningham poskytl Právu rozhovor, ve kterém se zabývá vztahem skupiny k punku, folklóru a politice.

Foto: Jana Digrinová

Noc na Karlštejně s Vladimírem Čechem na nádvoří zámku hrajeme poslední víkend v červnu.

Článek

Proč se ve vaší hudbě projevují vlivy keltského a anglického folklóru?

Je to přirozená věc. Když jsme začínali, byli jsme punková kapela ovlivněná The Clash. Těch ale byla na konci osmdesátých let v Británii celá řada. Sice jsme měli velké iluze o tom, jak dobudeme svět, ale to se nám nesplnilo. Euforie skončila a my začali chodit do hospod, kde jsme zapíjeli žal. V hospodách hrála muzika, a když jsme začali poslouchat pozorně, zjistili jsme, že je to vlastně punk s folklórem. Nadchli jsme se pro to, pochopili jsme, že v tom jsou naše kořeny. Vzít pak do rukou nástroje bylo přirozené.

Proč jste na předposlední desce Hello Pig z roku 2000 změnili charakteristický zvuk a experimentovali s elektronikou?  

Ano, byl to experiment, máte pravdu. Když jsme nahrávali Hello Pig, byli jsme spolu deset let a v té době jsme se cítili trochu omezení vlastním stylem. Vyhrabali jsme staré nahrávky, vytáhli jsme písničky ze šuplíků, přidali k nim elektronické prvky a nahráli Hello Pig. Pak jsme jeli na turné a zjistili, že nastal problém. Hráli jsme najednou strašně pomalu. Proto jsme se na Green Blade Rising vrátili ke svému typickému zvuku.

Zmínil jste skupinu The Clash. Její kytarista a zpěvák Joe Strummer nedávno zemřel. Co pro vás znamenal?

Kdyby nebylo Joe Strummera a The Clash, nebyli by žádní The Levellers. Nejenže s námi nahrával desku a občas si zajamoval, on byl nejukázněnější člen celých The Clash. Nikdy netíhnul k drogám nebo přílišnému pití alkoholu. Nemyslel jsem si, že to bude on, kdo zemře takhle rychle a nečekaně.

The Clash se netajili svými levicovými postoji. Ovlivnilo vás to také?

Jistě. Oni reagovali na to, co se dělo ve světě,  a my to děláme také. Všichni jsme ovlivněni jednáním politiků. Snažíme se být aktuální, ale rozhodně nechceme suplovat politické komentátory nebo večerní zprávy. V našich písničkách je obsažený názor, který sdílíme v kapele. Kromě toho máme v repertoáru skladby, které jsou od srdce a pojednávají o obyčejných lidských problémech.

Která světová událost vás momentálně nejvíce trápí?

Válka v Iráku. Ani ne válka jako taková, spíš všechny ty věci kolem a  výsledek agrese amerických a britských vojáků. Bush a Blair si vymysleli záminku, ačkoli museli vědět, že v Iráku zbraně hromadného ničení nejsou. Potom tam vtrhli, udělali puč, nic nenašli a teď nevědí, co s tím. Než válka začala, hráli jsme na demonstraci proti ní. Utvrdila nás v tom, že lidé jsou mírumilovní.

Na začátku devadesátých let jste vyhlásili, že budete hrát klidně zadarmo, ovšem v dnešní době to není pravda. Jak dlouho jste se toho nápadu drželi?

Podívejte, nám o peníze nejde. Potřebujeme ale zaplatit pronájem autobusu, benzín, lidi kolem nás a další nutné výdaje. Zdarma hrajeme na spoustě benefičních akcí. Pak připravíme slušně zaplacené turné. Tím to kompenzujeme a myslím, že to nejde proti tomu, co jsme vyhlásili před deseti lety.

Jaké je poselství skupiny The Levellers?

Chceme, aby lidé měli vlastní úsudek a názor. Nechceme se stát za každou cenu jejich vzory.

Reklama

Související témata:

Související články

Levellers jsou stálicí

Cypress Hill jsou sice největší hvězdou letošního ročníku festivalu rock For People, který začíná dnes, nelze však zapomenout ani na Levellers, kteří vystoupí...

Výběr článků

Načítám