Hlavní obsah

Temný kult Psychic TV se vrací do Prahy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Legendární představitelé industriálu a kontrakultury Psychic TV vystoupí příští pondělí 9. listopadu v pražském klubu Exit Chmelnice. Legendární soubor, který se dal dohromady na počátku osmdesátých let, jeho hlavní protagonista Genesis P Orringe v novém tisíciletí obnovil pod zkráceným názvem PTV3.

Článek

Obnovení Psychic TV mají blíže k temnému post punku a jsou méně industriálně ladění než původní podoba souboru. Psychic TV totiž vznikli na troskách legendární industriální skupiny Throbbing Gristle, když se rozešlo její jádro.

Zpočátku Psychic TV navazovali ne pojetí mateřského souboru, postupem času však začala získávat větší prostor nostalgie umocněná tesknými melodiemi, i když pořád nechyběla temnota a obskurnost patrné zejména v hlukových kolážích. Od konce osmdesátých let ale Orridge pomáhal prosadit taneční elektroniku, acid house a rave parties. Orridge však neměnil jen zvuk hudby, především ji ovlivňoval myšlenkově, snažil se vždy prosazovat alternativní a kontroverzní proudy.

Čerpal z magie včetně té černé, studoval Crowleyho, věnoval se hermetickým vědám, ale také si pohrával s pohlavními znaky, operacemi si nechal změnit tělo na ženské. Byl také velkým propagátorem drog rozšiřujících vědomí, v čemž navazoval na Timothy Learyho. Blízká mu byla psychedelika i ketamin.

Poslední reinkarnací souboru, který neustále měnil složení, a jediným stálým členem byl Genesis P. Orridge, jsou PTV 3, kteří mají být podle slov svého vedoucího chápaní jako Psychic TV. Mají ale nejblíž k temně sentimentálnímu post punku s kabaretními prvky, což v roce 2004 zaskočilo mnohé návštěvníky koncertu v Rock Café. Nová deska Hell Is Invisible… Heaven Is Her/e má představovat návrat ke kořenům, i když je plná ohlasů psychedelie šedesátých let. Orridce ji charakterizuje Dark Side of the Moon 21století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám