Hlavní obsah

Téměř nesmrtelná láska Andrey Sedláčkové

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtivý a zajímavý je román Téměř nesmrtelná láska (Nakladatelství Prostor, 464 stran, 397 Kč) režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové. Svou třetí knihu psala rok, její přípravě věnovala času mnohem více. Skládala do ní totiž poznatky z archivů, literatury, ale i ty osobní.

Foto: Prostor

Obal knihy

Článek

Hlavní hrdinka románu, režisérka Martina žijící ve Francii, se chystá natočit film o spisovateli Milanu Kunderovi. A některé jeho životní události se odrážejí i v jejích příbězích. O Kunderovi kniha přináší řadu ne zcela známých informací.

Sedláčková měla dost materiálu, protože se o něm před časem chystala natočit film. Načetla literaturu, články, spisy v archivech. Měla už hotový třísetstránkový scénář, když z projektu sešlo. A tak ho věnovala svému románu.

S Kunderou také souvisí soukromý život režisérky Martiny, prožívající nevyrovnaný milostný vztah s mužem, který je lhář a nevěrník. Dokáže ale manipulativně své partnerce vysvětlovat, že bez sebe nemohou žít.

Když se o nevěrách píše v literatuře, a právě Kundera to téma ve svých knihách používá, je to zajímavé. Když se však nevěra odehrává v reálném životě, příjemné to rozhodně není. Sedláčková chce ve své knize upozornit i na problém psychického násilí, které nenechává viditelné modřiny, ale je stejně špatné jako násilí fyzické. Z klidného, vyrovnaného a sebevědomého člověka, a takovým je i Martina, dokáže postupně udělat trosku.

Další vrstvou knihy jsou zážitky provázející Martinu žijící v Paříži. Mezi nimi i útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, ke kterému došlo v lednu 2015 a jenž si vyžádal dvanáct mrtvých, teroristický útok na klub Bataclan ke konci téhož roku, při němž zemřelo osmdesát lidí, problematika islamizace Francie či kandidatura Emmanuela Macrona na funkci prezidenta.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám