Hlavní obsah

Technoparty nebude v Andělce, chystá se do Osoblah

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Technoparty CzechTek, která se podle některým informací měla konat od pátku 25. července v osadě Andělka na Frýdlantsku, se údajně uskuteční v obci Osoblaha na Bruntálsku. Vyplynulo to z informací zveřejněných na webu www.futurebeat.cz.

Foto: Robert Rohál

Obálka knihy

Článek

Zpráva udělala radost především starostce Višňové, pod kterou osada Andělka spadá, Marii Matuškové (nez.). "Když jsem se to dozvěděla, první, co jsem udělala, zavolala na informace a zjistila si telefonní číslo do Osoblah. Pan starosta je na dovolené, ale mluvila jsem s paní matrikářkou. Nevěřila, že to bude u nich," líčila Právu starostka Matušková s tím, že na sebe zanechala na obecním úřadu v Osoblahách spojení. "Myslím, že se se mnou pan starosta spojí a třeba si o tom bude chtít popovídat. Neměli by se ale bát s organizátory mluvit," dodala.

Zároveň ale podotkla, že ji osobně velmi trýznila myšlenka, že by organizátoři akce nesplnili své slovo, které jí vloni dali. "Slíbili mi, že letos do Andělky nepřijedou. V skrytu duše jsem věřila, že skutečně nepřijedou," pokračovala starostka, která přeje, aby tam technoparty proběhla bez problémů, zranění, požárů a dalších katastrof. Matušková dokázala vloni s účastníky i organizátory vyjednávat natolik, že se dokonce jedna skupina z nich do osady vrátila posbírat aspoň část odpadu. Se starostkou zůstali dokonce ve spojení a posílali si maily a na podzim pro ni organizátoři uspořádali v Praze koncert.

Liberecká policie se na CzechTek chystala

Na akci se připravovala i liberecká policie, která podle mluvčí Vlasty Suchánkové po vlastní linii zjišťovala, zda se organizátoři akce skutečně znovu chystají do Andělky. "Věříme, že se tak nestane, ale podnikáme veškeré potřebné kroky," líčila Suchánková. "Zatím to ale vypadá, že se tu akce opravdu uskuteční, takže se na ni všemožně připravujeme."

Nebylo totiž jasné, kde by se i letos nepovolená akce měla konat. Některé informace naznačovaly, že zřejmě jako vloni na soukromém pozemku frýdlantského podnikatele Petra Wintera.

Technoparty vloni v Andělce navštívilo podle odhadů až 12 tisíc lidí a trvala více než týden.

Lidé v Andělce se zděsili

"Kdyby to vážně mělo být, tak raději odjedu na dovolenou. Člověk ale aby se bál, co se mu ady stane s domem a hospodářstvím. Vloni se tu potulovala spousta divných existencí," mínila jedna z obyvatelek Višňové.

"Jestli to bude jako vloni, tak první začnou přijíždět ve čtvrtek večer a v pátek to vypukne," dodal další starousedlík.

Největší obavy mají místní z toho, že nedostatek vody v současném suchém létě ještě zvýší rizika, která jsou s takovou akcí spojena.

"Už teď jsou omezeny dodávky vody pro místní obyvatele v Andělce, protože je strašné sucho. Hrozí proto požáry a opravdu bych nerada něco přivolávala," konstatovala starostka.

Na loukách v Andělce loni chybělo sociální zázemí, ačkoli tu byly sporadicky rozmístěny mobilní toalety. Chyběla tekoucí voda, kterou si mladí lidé nosili v kanystrech z jediného zdroje pitné vody v centru Andělky.

Panuje nejistota, orgány se však připravují

Na akci se už tak pomalu připravují o policisté a hygienici. Nikdo zatím ale nemá žádnou oficiální informaci o tom, že se technoparty uskuteční. Všichni jsou ale po zkušenostech v pohotovosti.

Anketa

Souhlasíte s pololegálními akcemi typu CzechTeku, kde se neplatí vstupné?
Ano, bez jakýchkoli výhrad
54,2 %
Ano, ale jen v místech, kde nikomu nevadí
22,2 %
Ne
6,1 %
Ne, mělo by se proti nim tvrdě zakročit
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 212 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek podesáté. Ale kde?

Desátý ročník největší tuzemské techno party CzechTek má začít 25.VII. a trvat možná až do začátku srpna. Pořadatelé zatím tají, kde by se měla uskutečnit,...

Ojedinělá ruská encyklopedie architektury

Kniha, která má v názvu slovo encyklopedie, je obvykle jasná. Poskytuje hesla daného oboru - jména a pojmy. Ovšem kniha, kterou vydala tři ruská...

Výběr článků

Načítám