Hlavní obsah

Tateova galerie nalezla poklady ve sklepě

Novinky, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, LONDÝN

Buďte tak laskaví a podívejte se na půdu - třeba tam máte majetek za milióny. Podobná slova opravdu padala při nezvyklém detektivním pátrání, které uspořádala anglická Tateova galerie.

Foto: Miroslav Volf

Plavci TJ Slavie Chomutov s trenérem

Článek

Ta se předloni pustila do katalogizace díla jednoho z nejoblíbenějších anglických malířů 19. století Josepha Mallorda Williama Turnera, nejznámějšího představitele romantismu ve výtvarném umění na britských ostrovech. Výsledek byl překvapivý - našlo se na 500 velkých obrazů a kreseb, které byly považovány za ztracené.

Turner prožil až neuvěřitelně úspěšnou kariéru - byl slavný od mládí do smrti. Poprvé vystavoval v Královské akademii v patnácti letech a od dvaceti byl nejvyhledávanějším kreslířem své doby. V 27 letech - to bylo v roce 1802 - ho přijali do řad akademie a až do poloviny století panoval o jeho obrazy - především charakteristické olejomalby a akvarely, studie světla na moři a obloze - značný zájem.

Časem se ale z něho stal  podivín a ve stáří dokonce beze stopy zmizel ze svého domu a nalézt se nechal až těsně před smrtí. Jelikož patřil mezi módní malíře, o jeho tvorbu se sběratelé zajímali. Prodal zhruba 2300 výtvarných děl a dalších 350 pláten a 20 tisíc kreseb, skic, nápisů a jiných "drobností" na papíře odkázal státu. Mezi jeho špatné zvyky ale patřilo, že je zdaleka ne vždy podepisoval, a to časem vedlo k tomu, že se na jeho obrazy zapomínalo.

Proto se ocitaly na půdách, ve sklepech či zastrčené tam, kde by je nikdy nehledal. "Byly to často obrazy z pozůstalosti, o nichž dědicové neměli ani tušení," řekla BBC mluvčí celého projektu, při němž šlo hlavně o katalogizaci celého díla. Další obrazy se objevily v desítkách soukromých sbírek, o nichž vědci ztratili přehled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám