Hlavní obsah

Taková normální rodinka: Zapomenout na oblíbený seriál?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenosti s návštěvností kin praví, že aby měl film komerčně opravdu úspěch, musí na něj vyrazit nejen teenageři. Je třeba zvednout od televizí i jejich rodiče a nejlépe také prarodiče. Naposledy se to potvrdilo u filmů Jak se krotí krokodýli, Obsluhoval jsem anglického krále a Vratné lahve.

Foto: Foto Falcon, Právo

Taková normální rodinka: zleva Vanda Hybnerová, Luboš Kostelný, Eva Holubová, Jaromír Dulava, Lilian Malkina a Monika Zoubková.

Článek

Krokodýli názvem a jménem režisérky Marie Poledňákové odkazovali ke třicet let starým televizním filmům Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, u druhých dvou naplno zabrala jména Hrabal, Menzel a Svěrák.

Všechny tři filmy tak přivedly do kin diváky všech generací a byl z toho pokaždé plus minus milión diváků bez ohledu na to, že Krokodýli ani stopově nedosahují kvalit Krále a Lahví.

Využít populárního seriálu s novým obsazením se může jen vymstít

Z těchto výsledků zřejmě vycházeli producenti Rudolf Bierman a Tomáš Hoffman, když se rozhodli využít název slavného seriálu respektive prvního českého sitcomu – a natočit film Taková normální rodinka. Najali ve filmu debutujícího divadelního režiséra Patrika Hartla a dali mu volnou ruku v nakládání s předlohou.

Nebylo totiž celkem důležité, jak to dopadne – lze opět očekávat, že přijdou a v kasách zaplatí všichni. Kdyby jen proto, aby se utvrdili v logickém předpokladu, že vyvolat na svět dobrého ducha čtyřicet let starého a stále reprízovaného (!) seriálu nelze a že nahradit tehdejší obsazení jakýmkoliv jiným je nesmysl, který se může leda vysmtít. Stalo se.

Výsledkem je další z nepovedených českých komedií, která seriál připomene vedle názvu jmény postav a drobnými charakterizačnímu prvky jako tatínkovo šišlání na želvy, jediný popěvek z úst maminky, jekot Raubířů, babiččiny vražedné sklony a pár hlášek, z nichž přímo paradoxně znějí slova „ale děti, to přece není žádný problém“.

Film se třese strachem, že není dost vtipný, ani romantický a chybí jiskřivé dialogy

Příběh sám se točí kolem jednoho nečekaného těhotenství a jedné tušené nevěry. Což by mohlo vydat na docela neškodnou komedii, kdyby se jednak Hartlovi při psaní, jednak divákovi při dívání co chvíli nevtíraly do mysli záblesky neskonale vtipnější, chytřejší a nezapomenutelnými herci (Marie Rosůlková, Dana Medřická, Zdeněk Řehoř, Jana Štěpánková, Eduard Cupák, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík, Jiřina Šejbalová) úžasně hrané původní Rodinky.

Patrik Hartl sám přiznává, že je na rozdíl od autorky seriálu Fan Vavřincové spíš na romantiku než na ztřeštěnosti. Navíc byl přece jen do jisté míry vázán předlohou, takže se film jaksi třese strachem, že není dost situačně vtipný, o jiskřivých dialozích nemluvě, ale ani dost romantický.

Vlastně je to takový teple krbový příběh o pospolité a láskyplné rodině, která se poněkud klopotně vyrovnává se zmíněnými potížemi. Občas probleskne úsměv.

Babička je svým dryáčnictvím opakem grácie paní Rosůlkové

Hartlova nátura zkrátka nejde dohromady s náturou Fan Vavřincové a bůh suď, proč právě jemu producenti látku nabídli. Nemohl toho z hlediska Takové normální rodinky zachránit mnoho, mohl snad lépe obsadit některé role – Monika Zoubková jako Káča v páru s Jiřím Mádlem působí příliš nepravděpodobně.

Babička Lilian Malkiny je svým dryáčnictvím rozčilujícím opakem grácie paní Rosůlkové. Ostatní dělali podobně jako Hartl co mohli, ale kdyby měli před sebou komedii, která by se ničím (včetně názvu) nevázala k seriálu, zmohli by patrně víc.

P. S. Hned dvě divadla zároveň připravují adaptaci slavného filmu Adéla ještě nevečeřela…

Taková normální rodinka

ČR 2008 Režie a scénář: Patrik Hartl na motivy předlohy Fan Vavřincové, hrají: Eva Holubová, Jaromír Dulava, Vanda Hybnerová, Luboš Kostelný, Monika Zoubková, Jiří Mádl a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám