Hlavní obsah

Ta, která nenosí podprsenku? Indiáni protestují proti sprosté komedii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přisprostlá komedie Adama Sandlera The Ridiculous Six se setkala s odporem Američanů indiánského původu. Několik herců s odborným poradcem filmu odešlo z natáčení a v médiích vyjádřilo znechucení nad urážlivým humorem, ze kterého je jim prý do pláče.

Foto: Archiv, Právo

Adam Sandler

Článek

Firma Netflix se Adama Sandlera zatím zastává: „Jedná se o široce pojatou satiru na westernové filmy a stereotypy, které popularizovaly. Jsou tam různé typy postav, které jsou nejen součástí vtipu, ale samy o sobě jsou vtipem.“

Herci byli převážně Navahové. Tento kmen z jihozápadní části USA tvoří dnes asi 300 000 lidí a velká část z nich žije v rezervaci nazvané Navajo Nation.

Velice je urazily parodie na indiánské ženy, jako byla třeba postava Ta, která nenosí podprsenku, nebo indiánka, která močila a kouřila dýmku míru, což je nejen poněkud vulgární, ale ani věcně to nedává smysl. Právě neodbornost je podle nich velkým problémem filmu, který špatně zobrazuje indiánské kostýmy i obydlí.

Jste přecitlivělí...

Američanka navažského původu Allison Youngová řekla, že jim vedení navrhlo, aby odešli, když jsou tak citliví. „Postávala jsem tam a draly se mi slzy do očí. Nechtěla jsem brečet, ale šlo to na mě. Tohle měla být komedie, která rozesměje, takový film by neměl vzbuzovat podobné pocity.“

O indiánech v médiích nebývá tolik slyšet, ačkoliv jejich práva byla pošlapána mnohem více než práva afroamerických či hispánských občanů. Amerika jim byla ukradena a většina obyvatelstva byla zmasakrována.

Ačkoliv jednu z největších tragédií v dějinách lidstva nelze zlehčovat, od filmů zase nelze vyžadovat politickou korektnost. Podobnou aféru vyvolala slavná komedie Borat, kvůli které prezident Kazachstánu zuřil. Žádal zákaz filmu a řešení na mezinárodní diplomatické úrovni. Nedosáhl však ničeho.

Komedii The Ridiculous Six napsali Adam Sandler a Tim Herlihy, režii má Frank Coraci. Ve filmu hrají i herci kategorie A jako Nick Nolte, Steve Buscemi a Luke Wilson. Jedná se o jeden z filmů, na které má Sandler exkluzivní smlouvu s Netflixem, stále sílící internetovou televizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám