Hlavní obsah

Ta Fantastika stáhla žalobu na ČR kvůli grantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České republice již nehrozí arbitráž kvůli pražským kulturním grantům, spor státu a divadelníka Petra Kratochvíla skončil dohodou. Kratochvíl, který je spoluvlastníkem divadla Ta Fantastika a americkým občanem, podal před půl rokem žalobu k mezinárodnímu arbitrážnímu soudu kvůli tomu, že ČR podle něj neochránila jeho investice.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) a spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl.

Článek

Novinkám to potvrdilo ministerstvo financí. Ministr Miroslav Kalousek totiž ve středu podepsal dohodu o narovnání mezi ministerstvem a Petrem Kratochvílem.

"Petr Kratochvíl se zároveň vzdal i jakýchkoliv dalších nároků plynoucích ze své investice," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Dodal, že dohoda o narovnání neobsahuje žádnou finanční kompenzaci.

Znehodnocení své investice údajným narušením hospodářské soutěže vyčíslil Kratochvíl před časem na 70 miliónů korun. Obrátil se kvůli tomu i na Evropskou komisi a Evropský soudní dvůr. Tyto jeho kroky měly podle výstupu z tiskové konference za důsledek jen zpoždění pražských kulturních grantů i další dílčí změnu jejich systému.

Nově dotace na prodanou vstupenku

Ta především zavádí nově dotace na prodanou vstupenku, kterou kritizují zástupci neziskových organizací i třeba divadla menších forem či scény orientované na náročnějšího diváka. Dotace na vstupenku přispívá těm, kdo na vstupném nejvíce vydělávají.

Kratochvíl podal žalobu u arbitrážního soudu loni v létě poté, co spolu s některými pražskými divadelníky protestoval proti systému kulturních grantů. Kolem něj je více sporů. Ten, kterým se zabývá Kratochvíl a upozorňují na něj i zástupci neziskové sféry, se týká kulturních subjektů se statutem obchodní společnosti.

Obě strany však vidí problém jinde - neziskové organizace a nezávislí odborníci upozorňují na to, že obchodní organizace podnikající v kultuře jsou limitované v tom, kolik peněz mohou z veřejných rozpočtů dostat. A v Praze se podle členů grantové komise toto evropské pravidlo v případě některých příjemců grantů porušuje.

Anketa

Měla by dostat víc dotací divadla, která prodají víc vstupenek?
Ano
8,7 %
Ne
24,3 %
Soukromá divadla by neměla dostávat nic
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1454 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám