Hlavní obsah

Szigeťané v neděli tleskali The Chainsmokers i Hurts

Právo, Barbora Olšanová, Přemysl Štěpánek

Celý nedělní program na hlavním pódiu letošního festivalu Sziget v Budapešti byl postaven na nenáročné a pohodové hudbě, ať šlo o sety britských White Lies nebo Hurts. Hvězdou programu pak bylo americké elektronické duo The Chainsmokers.

Foto: David Peltán

Na Szigetu koncertovali i britští Hurts.

Článek

Příznivcům elektronické hudby a milovníkům letních hitů přineslo výborný koncert a tanec do posledního dechu. Alex Pall a Andrew Taggart předvedli ohlušující elektronickou show plnou pyrotechnických efektů.

Sziget ale není jen přehlídka jmen slavných světových hvězd, které může člověk vidět na hlavních scénách. Rozmanitost hudebního i nehudebního programu je velmi nápaditá a odehrává se na více než čtyřiceti místech ostrovního areálu.

Vyslechnete tam koncerty vážné hudby, jazzu, zhlédnete nový cirkus, divadlo, originální umělecké instalace, diskusní panely, stand up shows, můžete se zapojit do workshopů i sportovních aktivit. Za zmínku stojí i cirkusový stan, v němž se každý den konají představení. Program plný akrobacie, artistiky, tance, hudby a ladných pohybů předvádějí soubory z celého světa.

Jedna ze zásadních myšlenek festivalu je spojit návštěvníky z více než sta zemí v jeden, týden existující národ. Festivalový pas neboli tištěný program dostane každý návštěvník při vstupu na ostrov. Jedná se o brožurku vypadající jako skutečný cestovní pas, díky níž se oficiálně stane občanem Szigetu neboli Szigeťaněm. V imigrační kanceláři festivalu si lze nechat udělat pasové foto a nalepit je na příslušné místo.

Ve festivalovém průkazu totožnosti je detailně rozepsán program celého týdne, je tam také mapa a všechny užitečné informace. Kdo chce, tak si do pasu může sbírat razítka ze všech míst na Szigetu, která stihl navštívit.

Dodejme ještě, že festival se koná na ostrově Óbudai v Budapešti s rozlohou větší než 80 hektarů. První ročník v roce 1993 měl rozpočet 100 tisíc eur, o pětadvacet let později čítá tato suma 20 miliónů eur.

Z této částky jde téměř polovina na program, největší položkou z programových výdajů jsou hlavní hvězdy festivalu, které letos stojí 6 miliónů eur. Maximální denní kapacita areálu je 85 tisíc návštěvníků, o ně se stará více než 16 tisíc osob organizačního týmu, personálu a služeb.

Na Sziget přijíždějí lidé z více než 100 zemí a například letos dorazilo i tisíc Australanů. Nejpočetněji jsou na Szigetu mezi návštěvníky zastoupeni Nizozemci (letos jich přijelo asi deset tisíc), Němci (5000), Francouzi, Španělé a Angličané. O tyto národy se starají i antikonfliktní týmy, jež jsou složeny mimo jiné z policistů dané země, takže není problém na Szigetu například potkat i ikonické anglické „bobíky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám