Hlavní obsah

Švýcarská banka chce prodat Picassův obraz stovkám investorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská banka Sygnum chce využitím technologie blockchainu prodat obraz známého španělského malíře Pabla Picassa stovkám menších investorů. Díky této technologii budou moci zájemci získat elektronický token, tedy podíl na vlastnictví obrazu, a s tím pak obchodovat. Informovala o tom v pátek stanice France Info. Cena díla se odhaduje zhruba na čtyři miliony švýcarských franků (94 milionů Kč) a každý podíl bude stát nejméně 5000 franků (zhruba 117 000 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Picassův obraz Dívka s baretem v aukční síni v Uppsale

Článek

Sygnum tvrdí, že v Evropě to je poprvé, kdy regulovaná banka nabídne vlastnictví obrazu od Picassa či jiného známého výtvarníka rozsáhlému počtu lidí. Banka také uvedla, že tímto způsobem se nejvyšší patra trhu s uměním zpřístupní lidem, kteří by si jinak dílo od proslulého umělce dovolit nemohli.

Skrze technologii blockchainu chce banka prodat obraz dívky s baretem, který Picasso namaloval v roce 1964. V roce 2016 byl obraz prodán ve Švédsku za 2,3 milionu franků, nyní se jeho hodnota odhaduje na čtyři miliony franků.

Znovunalezený vzácný Picasso upadl policistům na zem

Koktejl

Banka Sygnum se zaměřuje také na obchodování s kryptoměnami. Společně s jednou další bankou je mezi ústavy, kterým tuto aktivitu povolil švýcarský regulátor FINMA.

Prodej podílů začne na konci července, jejich držitelé ale pravděpodobně obraz na vlastní oči neuvidí. Banka ho bude držet v úschově na bezpečném místě, nevylučuje ale zápůjčky na výstavy a do muzeí.

Reklama

Výběr článků

Načítám