Hlavní obsah

Svět knihy: Přijedou Binet, Mitchell i životopisec Kundery Brierre

Svět knihy Praha proběhne od 23. do 26. září na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde představí 288 vystavovatelů a 607 účinkujících tisíce knižních titulů.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

Festival literatury nabízí letos poctu Milanu Kunderovi. Sám spisovatel se podobných veřejných akcí nikdy neúčastní, ale z Francie přijede Jean-Dominique Brierre, který napsal jeho životopis Milan Kundera – Život spisovatele. Vyšel i v češtině.

Brierre představí svou knížku a také vystoupí 23. září s programem nazvaným Milan Kundera a hudba. Spisovatel totiž prokládá některé své prózy úvahami o klasické hudbě – v oblibě má zejména Janáčka, Beethovena či Stravinského. Jeho romány mohou připomínat hudební díla a Brierra tato problematika mimořádně zajímá.

Ve stejný den se má odehrát diskuse Milan Kundera: Nostalgie po Evropě, které se zúčastní třeba literární kritik Miroslav Balaštík či Jacques Rupnik.

Čestným hostem letošního festivalu je Francie. Tamější literární hvězda Laurent Binet se proslavila románem o pozadí atentátu na Heydricha s názvem HHhH. Nyní přiváží překlad své novinky Civilizace, kde si pohrává s alternativními dějinami. Bude také debatovat s českou autorkou Alenou Mornštajnovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Laurent Binet

Francouzskou literaturu reprezentují také Muriel Barberyová s novinkou Růže sama, Victoria Masová s prvotinou Bál šílených žen nebo Penelope Bagieuová se svými komiksy.

Anglicky píšící David Mitchell je znám díky románu Atlas mraků a je také spoluscenáristou čtvrtého dílu Matrixu.

Pozornost se ale letos bude věnovat také Polsku. Tamější reportážní školu zastupuje Witold Szablowski, jenž bude na festivalu propagovat knihu Jak nakrmit diktátora, či nadějná autorka Martyna Bunda s knihou Modrá kočka. Výstava oslaví sté výročí narození jednoho z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec, Stanislawa Lema.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám