Hlavní obsah

Svět knihy pod širým nebem v italských barvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 27. ročník mezinárodního veletrhu Svět Knihy Praha, jehož je deník Právo mediálním partnerem, začal ve čtvrtek. Přehlídka na pražském Výstavišti potrvá do 12. června. Přinesla dvě novinky.

Foto: Jan Šída, Právo

Italská autorka Donatella Di Pietrantoniová na autogramiádě

Článek

Minule se kvůli pandemii konala netradičně na konci září, což nepřispělo k velkému zájmu návštěvníků. Letos se vrátila do původního letního termínu. Druhá změna už je diskutabilní. Z důvodu rekonstrukce výstavního pavilonu na Výstavišti Praha se veletrh musel přesunout do prostoru za Maroldovo panorama do lesoparku Stromovka.

Většina ze 416 vystavovatelů z 33 zemí tedy byla nucena umístit své nabídky knih do uzavřených velkých stanů, nebo do otevřených stánků v plenéru. Svět knihy tak svým pojetím připomíná spíše letní hudební festival než klasický literární veletrh.

Dobrou tradicí přehlídky vždy bylo daný ročník věnovat nějakému státu. Letos je to Itálie, takže se vše pomyslně zahalilo do zelené, bílé a červené barvy. Kromě hostů z Apeninského poloostrova je velká pozornost věnována také Ukrajině.

Jednou z hlavních hvězd prvního dne byla uznávaná italská spisovatelka Donatella Di Pietrantoniová, autorka knih Navrátilka nebo Návrat do Borga Sud. Zvládla jak autogramiádu, tak i následnou besedu s čtenáři v Literárním sále. Další výraznou osobností byla britská spisovatelka Naomi Woodová, která četla v Autorském sále ze své knihy Hra s tajemstvím a vysvětlila, proč je jedna z hrdinek z Čech.

Foto: Jan Šída, Právo

Svět knihy navštívila i Naomi Woodová.

„Když jsem navštívila Prahu v rámci propagace své knihy Paní Hemingwayová, zamilovala jsem si tohle město. Takže mě napadlo, že by postava mého dalšího díla mohla být z Čech,“ uvedla.

Mezi zajímavé persony úvodu festivalu patřila bezpochyby islandská autorka Oddný Eir Ævarsdóttirová, držitelka Ceny Evropské unie za literaturu za román Láska v troskách. Kromě psaní knih se podílela i na tvorbě textů pro zpěvačku Björk.

Kyperský tvůrce Antonis Georgiou zase bavil čtenáře historkou o tom, jak jeho text, který píše bez interpunkce, zpočátku vydavatelé nechtěli v této formě publikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám