Hlavní obsah

Svérázný humor po laponsku

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský spisovatel Arto Paasilinna rozhodně není v posledních letech českým čtenářům neznámý. A je příjemné, že tahle skutečnost začíná platit i pro posluchače audioknih.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Svou zvukovou podobu už dostaly humoristické romány Stará dáma vaří jed (ta se dočkala i jevištního zpracování v pražské Viole), Chraň nás Pánbůh před Finem a teď nejčerstvěji Les oběšených lišek. V tomto případě lze dokonce hovořit spíše než o klasické audioknize o dramatizované četně.

V režii Jitky Škápíkové knížku čtou a současně i herecky ztvárňují jednotlivé postavy David Novotný, Jan Zadražil, Libuše Švormová a Petr Jeništa. Poslech je tak ještě barvitější a přitažlivější než u klasické četby.

Pravda, možná by sem tam stačilo ponechat klasický paasilinnovský sarkasmus a ironii na samotném autorovi a nesnažit se „přitlačit“ ještě hereckým pojetím. Ale to je opravdu jen kosmetická chybička na velmi příjemné sedmi a čtvrthodinové audioknize.

Tak, jak jsme si u Paasilinny zvykli, jeho hlavní postavy jsou i tentokrát poněkud obskurní, ale současně i dojemné. Na opuštěném místě v Laponsku daleko od civilizace svede osud do jednoho domu profesionálního zloděje, věčně opilého majora finské armády a devadesátiletou laponskou stařenku, která prchá před sociálními pracovníky, aby jí neumístili do domova důchodců. V závěru trojlístek ještě pitoreskně doplní sobí policista na sněžném skútru.

Na počátku celého příběhu je ovšem zlato, uloupené zlato, díky němuž je možné přeměnit původní hospodářské stavení na luxusně vybavený dům. Ale je to i zlato, díky němuž se všichni, především profesionální zloděj, ocitají ve velkém nebezpečí.

Les oběšených lišek je plný vtipných a ironických postřehů, černého humoru i zvláštní exotické atmosféry. Atmosféry, která provází nejen kraj, kde se příběh odehrává, ale v podstatě i celé Paasilinnovo dílo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám