Hlavní obsah

Svěrák vydává audiopovídky a jednu báseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audiokniha Povídky a jedna báseň vyjde 18. února 2022 u Supraphonu. Autorem i interpretem je Zdeněk Svěrák.

Foto: Martin Kubica

Zdeněk Svěrák

Článek

Podle Svěráka má být spojka „a“ tak nenápadná, že sugeruje skvělé čtení, prostě „povídky jedna báseň“. V několika z nich otevřeně vystupuje sám autor či jeho rodinní příslušníci. Jedním z dalších hrdinů je poslední československý stíhač, který se zúčastnil bitvy o Británii. Setkáme se zde také s napínavým detektivním odhalením dávného zločinu a celý soubor zakončuje věštecká báseň, jíž v říjnu roku 1989 předpověděl Zdeněk Svěrák vše, co pak o měsíc později následovalo.

„Těsně před sametovou revolucí jsem šel k Václaváku a slyšel bušení kladiv, jak staví zase lešení pro funkcionáře, že tam bude oslava 28. října. Tím inspirovaný jsem o tom napsal báseň, jak tu tribunu odnese lidský dech. A ono se to za měsíc stalo! Nejsem básník, ale tohle byla výjimečná situace, kdy jsem si řekl, že tento pocit se dá vyjádřit básní ve volném verši,“ uvedl Zdeněk Svěrák, který v březnu uvede také svůj nový film Betlémské světlo.

„Svým literárním dílem si Zdeněk Svěrák plní dávné přání z mládí být spisovatelem. Úspěch u čtenářů i posluchačů svědčí o tom, že své sny uskutečnil dobře. Nejen autorsky, ale i interpretačně dodává Zdeněk Svěrák svému výtečnému vyprávění jemné nuance v přesvědčivosti postav. Půvab této Svěrákovy práce spočívá v umění přesného vyjádření a vždy překvapivém závěru. Právem může být jeho dílo srovnáváno s tvorbou našich největších povídkářů,“ tvrdí producentka Supraphonu Naďa Dvorská.

„Jsem rád, že se audioknihy za poslední roky tak rozšířily, protože lidi mají málo času na čtení a často tráví dny třeba za volantem, kde si mohou literaturu užít tímhle způsobem,“ dodal Svěrák.

Hudbou povídky doplnil jeho dlouholetý kamarád a spolupracovník Jaroslav Uhlíř.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám