Hlavní obsah

Svěrák vydá vyprávění Po strništi bos

Právo, František Cinger

V pondělí 14. října vyjde třetí „literární“ kniha Zdeňka Svěráka Po strništi bos. Potvrdili to pracovníci nakladatelství Fragment.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Autor bestsellerů Zdeněk Svěrák přichystal další.

Článek

„Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč,“ komentuje knihu, volně navazující na Povídky a Nové povídky, Svěrák.

„Vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který,“ uvedl také o novém titulu.

Není to soubor povídek, ale styl filmového střihu vyvolává vzpomínky na konec války, kdy se malý kluk z Prahy dostal s rodiči k příbuzným na venkov. A on, zvyklý přece jen chodit v kožených botách, se musel včlenit mezi vesnické kluky, pro něž bylo samozřejmé, že většinu dne běhali bosi. A jak se dokázal vpravit do své tehdejší duše?

Chtěl se stát spisovatelem

„Při procházce liduprázdným podzimním krajem jsem si na polní cestě klekl. Měl jsem přece ve svých sedmi, osmi letech ty oči, co mám teď, akorát byly níž. V kolenou mi zapraskalo a stromy podél cesty rázem vyrostly. Cesta se rozšířila a co bylo přede mnou na zemi – listí, větvičky, štěrk, stopy pneumatik traktoru, bylo blíž a chtělo se mi vzít to do ruky...,“ dodal Svěrák.

Fragment vydal rovněž literární podobu jeho scénáře filmu Vratné lahve, a světe div se – celkově se všech jeho tří titulů dosud prodalo 238 tisíc výtisků.

Nakladatelství pro ctitele herce, scenáristy a dnes už renomovaného spisovatele, jímž se tento vystudovaný učitel chtěl stát, připravilo možnost předobjednání. Kdo to stihne do 9. října, dostane knihu ještě před oficiálním uvedením na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám