Hlavní obsah

Superskupina Cream se po 36 letech dala dohromady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Trio Cream, první superskupina v historici rockové hudby, se dala dohromady a v pondělí vystoupila v původním složení s kytaristou Erikem Claptonem (60), baskytaristou Jackem Brucem (61)a bubeníkem Gingerem Bakerem (65) v londýnské Royal Albert Hall. Soubor naposled vystoupil v roce 1993, když byl uveden do Rock´n ´rollové síně slávy.

Článek

Trio odehraje v Royal Albert Hall, kde se s diváky rozloučilo v roce 1968, ještě další tři koncerty. Všechny jsou už vyprodané. Nejdražší lístky k sezení se přitom prodávaly za 1700 liber, vstupenky k stání stály 350 liber, ale v aukci na eBay se nabízely za 500 liber.

Ovací vstoje se dočkali už při příchodu na pódiu, ještě než zahráli I´m So Glad. Eric Clapton fanouškům řekl: "Děkuji, že jste počkali všechny ty roky!" a dodal "Zahrajeme asi všechno co znáte a budeme hrát tak dlouho, jak budeme moci."

Koncert skupiny trval dvě hodiny a zazněly všechny známé hity včetně Crossorads, White Room nebo Sunshine Of You Love.

Cream se dali dohromady v roce 1966. Hlavní hvězdou od počátku byl kytarista Eric Clapton, který zazářil už předtím v Mayallových Bluesbreakers a v Yardbirds. Clapton, a spolu s ním celá skupina, vycházel z blues a kladl důraz na instrumentální schopnosti, všichni tři členové hodně sólovali. Jejich pojetí ovlivnilo na dlouhou dobu rockovou hudbu, zejména tvrdý rock. Přestože se Cream rozešli po třech letech natočili čtyři alba, jichž se dohromady prodalo přes 35 miliónů kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám