Hlavní obsah

Struny podzimu zakončí pocta Astoru Piazzollovi

Právo, kul

Festival Struny podzimu přidává na závěr letošního programu ještě jednu lahůdku. Do pražského Divadla X10 pozval k natáčení ansámbl Orquestrina pod vedením hornisty Radka Baboráka, aby tam zachytil koncert předjímající sté výročí narození největší osobnosti argentinského nového tanga Astora Piazzolly.

Foto: Petra Hajská

Radek Baborák se svým orchestrem

Článek

Koncert Radka Baboráka a jeho ansámblu festival odvysílá 17. prosince ve 20 hodin na svém webu, facebookovém profilu a také na webových stránkách ctart.cz.

„Nejen naše venkovní koncerty na střeše Lucerny a hladině Vltavy, ale i listopadové exkluzivní online koncerty zaznamenaly silný ohlas. Sice se už všichni netrpělivě těšíme na živé koncerty, ale přinést originální hudební zážitky do desítek tisíc domácností po celém světě má také své kouzlo. Věřím, že jedenáctka hudebníků, sestavená Radkem Baborákem, a jejich pocta Argentině bude skvělým zakončením letošního festivalu, navíc v roce, kdy fotbalový svět přišel v šedesáti o legendu a jiná argentinská ikona, Astor Piazzolla, by oslavila příští rok sté narozeniny,“ vysvětluje rozhodnutí obohatit program o další přenos prezident Strun podzimu Marek Vrabec.

Neotřelé vizuální pojetí koncertu zajistí scénograf a režisér Michal Caban a kameraman a spolurežisér Vojtěch Kopecký, o zvukový zážitek se postará studio Sono.

Ačkoli Piazzollova hudba, která je pro posluchače po celém světě synonymem pro tango nuevo, neobsahuje party pro lesní roh, Radek Baborák pokračuje ve své průkopnické cestě aranžéra a interpreta Piazzollova díla v netypickém obsazení. Roli bandoneonu, tradičního nositele zvuku argentinského tanga, přebírají lesní roh, basklarinet, housle a klavír.

Baborákovi se tak daří dosáhnout kýženého záměru, tedy nebýt jen dalším z „revival bandů“ Piazzollova legendárního kvinteta, ale dát vyniknout samotným skladbám a mistrovské invenci Piazzolly, který dovedl na malé ploše dosáhnout velkého výrazu, exaltovanosti i vášně v kontrastu s melancholií a pokorou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám