Hlavní obsah

Strážnice byla hlavním městem folkloru

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽNICE

Více než dva tisíce účinkujících, roztančený skanzen, zámecký park i ulice města, takový byl devětapadesátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. První účinkující vystoupili již ve čtvrtečním bloku pro školáky. Další se sjížděli v pátek aby po tři dny bavili tisíce návštěvníků.

Foto: Josef Zajíc

Vánoční polévka. Ostrava, Masarykovo náměstí. 21.12.2015. Zleva: Bc. Jiří Vončík, Ing. Zbyněk Pražák.

Článek

Nakonec na několika místech skanzenu vesnice jihovýchodní Moravy a zámeckého parku vystoupilo ve třech desítkách programových bloků 450 zahraničních a 1 600 domácích folkloristů.

"A to jsme přitom měli namále. Letos jsme museli řešit problémy, jako dosud nikdy. Větrná smršť v době vrcholících příprav akce vyvrátila pět vzrostlých stromů a napáchala i další škody. Dva dny musely na odklízení pracovat těžké stroje a týden naši lidé uklízeli tu spoušť," řekla tajemnice festivalu Ludmila Horehleďová.

"Zahlédla jsem stopy po vyvráceném stromu, ale jinak nejde poznat, že by park nějak utrpěl. Jestli je něco postihlo, pak odvedli opravdu dobrou práci," reagovala na zprávy o předchozím řádění vichřice jedna z návštěvnic.

I samotný festival se v úvodu musel vypořádat s nepřízní počasí. Po nepříliš povedeném pátečním počasí dokonce pořadatelé zvažovali krizovou variantu - ústup do sálu kulturního domu. Nakonec ale vyčkali. "Nezazmatkovali jsme a vyplatilo se to. Dnes už je vše v pořádku," měla v sobotu důvod ke spokojenosti Horehleďová. 

Festival patřil Visegrádské čtyřce

Pořadatelé letošní ročník vyhradili především lidovým zvykům a tancům zemí Visegrádské čtyřky. Samozřejmě, početně byla ve víkendovém programu nejvíce zastoupena pořadatelská země, z Polska, Maďarska a Slovenska organizátoři poslali pozvánku vždy třem souborům z každé země.

Jejich vystoupení v komponovaných pásmech pak ukázala, kolik společných znaků lze v lidovém umění národů sousedních zemí najít. Typickým příkladem byl podle tajemnice program s pasteveckými zvyky podkarpatských krajů. Hůře už se hledaly společné prvky s hudbou a tancem mexického souboru Tonalamatl. Jeho příjezd do Strážnice byl naplněním tradice přehlídky, každý rok se pořadatelé snaží zajistit účast i pro nás exotického folkloru.

Porotci jsou spokojeni, verbuňk žije

Součásti víkendového programu bylo již devatenácté hledání nejlepšího tanečníka verbuňku. Porotce již zřejmě nebavilo stále znovu vyhlašovat za vítěze jedny a ty samé tanečníky, a tak se úspěšní účastníci předchozích ročníků Erik Feldvabel a Štěpán Hubačka přesunuli z pódia mezi porotce, letos zatím jako asistenti. Výsledek se dostavil.

"Soutěžící nám připravili neobyčejně těžké chvíle. Jejich výkony byly velice vyrovnané. Nebyli tady tak velcí favorité, jako v minulých letech," konstatoval před zveřejněním pořadí soutěže předseda poroty Rudolf Tuček.

Celkem porotci museli hodnotit devětadvacet tanečníků, z nichž sedmnáct nakonec vystoupilo v sobotním odpoledním finále. Složitou roli poroty potvrdila i dvě udělená třetí místa. Získali je František Juráš z Podivína na Břeclavsku a Robert Botek z Uherského Hradiště.

Josef Létal z Hrušek na Břeclavsku ke svému nedávnému již třetímu titulu Stárka Podluží z folklórní přehlídky ve Tvrdonicích přidal druhé místo v soutěži verbířů ve Strážnici. Nejvíce ale porotce okouzlil verbuňk Martina Jelínka z Vlkoše u Kyjova. "Je regionálně velice čistý, vytancovaný a výborný zpěvák," komentoval výkon nejlepšího tanečníka verbuňku Jan Miroslav Krist ze seniorské poroty.

Devětapadesátý ročník Mezinárodního folkorního festivalu Strážnice 2004 byl výsledkem spolupráce Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, místní radnice a Folklorního sdružení České republiky. Kromě viditelné části k němu patřilo nezměrné úsilí pořadatelského týmu, který musel zajistit ubytování a stravování stovek aktérů výjimečné folklorní události.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám