Hlavní obsah

Strach z korony. Hudební trh loni rostl, letošek budí vážné obavy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjmy hudebního průmyslu v roce 2019 rostly téměř o 16 %. Celkově šlo o cca 1 miliardu korun, uvedla ČNS IFPI. Obor tak zažil již třetí rok růstu, jenže obavy vzbuzuje rok 2020.

Foto: Profimedia.cz

Budou hrát na ulici? Muzikanti teď zažívají špatné období, rok 2019 byl ještě zlatá éra.

Článek

Nejvíce u nás vydělává stejně jako všude na světě stream, tyto služby zaznamenaly v roce 2019 nárůst o 34 %.

On-line je zodpovědný za 66 % příjmů z přímého prodeje nahrávek. Oproti roku 2018 (61 %) se jedná o nárůst o 5 procentních bodů. V České republice jsou dostupné všechny velké streamingové služby (Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer, Amazon Music). Příjmy z downloadu nejsou tak významné, tvoří necelých 6% z celkového objemu digitálního trhu.

Fyzické nosiče pomalu slábnou, i když především starší lidé si pořád kupují i CD, zejména pokud interpreti zemřou. Růst prodeje o 8 % v ČR mohl být ovlivněn i smrtí Karla Gotta. CD vzrostly o 13 %. Nejprodávanější byl podle údajů IFPI výběr hitů Karel Gott 80/80 Největší hity 1964-2019, IFPI však dlouhodobě nezveřejňuje konkrétní čísla.

Na rozdíl od CD celkem stabilně rostou prodeje vinylových desek (loni narostly o 3 %).

Grammy ve stínu smrti Bryanta ovládla zpěvačka Billie Eilish

Kultura

Problematický bude rok 2020. Kvůli pandemii byly zrušeny nejen festivaly a koncerty, zavřené byly i poslední přežívající obchody s fyzickými nosiči, které jsou na tom špatně i za normálních podmínek. Dále se musí počítat s propadem příjmů z veřejného pouštění nahrávek v různých provozovnách, které vybírá kolektivní správce Intergram.

Reklama

Výběr článků

Načítám